Chorvatsko čeká nápor turistů z Česka. Cenového šoku se bát nemusí, říká Papež

V posledních letech podle Papeže prudce roste počet Čechů, kteří v létě vyrážejí na dovolenou místo k moři na hory. Platí však, že jsme národem konzervativních cestovatelů a to se jen tak nezmění. 

"Češi se vrací do destinací, kde se jim líbí a kde to znají. Vévodí tak destinace, které jsou oblíbené už 20 let. První je vždycky Chorvatsko, odjede tam vždy 800 až 850 tisíc Čechů," tvrdí Papež. Letos neočekává změnu. V souvislosti s dovolenou v Chorvatsku se intenzivně řeší téma zdražování. To ale Papež jako problém nevnímá. 

"I u nás došlo k výraznému zdražení potravin, něčím podobným si prošly téměř všechny státy v Evropě. Navíc Chorvaté přešli na euro a tam automaticky si obchodníci vždy něco přirazí a časem se to stabilizuje. Já bych viděl letošní dovolenou v Chorvatsku za podobnou cenu jako v loňském roce," uklidňuje. 

[chooze:article;value:554538]

​Pokud někdo preferuje vyrazit na dovolenou autem s dojezdovou vzdáleností do deseti hodin, nemá podle něj Chorvatsko konkurenci. "Těch destinací je velmi málo a Chorvatsko nemá příliš velkou alternativu. Je tu pobřeží Jadranu v Itálii, které ale není pro Čechy tolik oblíbené," vysvětlil. 

Čeští turisté si v posledních letech ale čím dál častěji kupují také zájezdy do exotických destinací. Důvodem je podle Papeže to, že cestovní kanceláře zajistily přímé linky s velkými letadly. "Velmi dostupná exotika je Keňa, Zanzibar, Thajsko, Dominikánská republika, kde se dostanete do 30 tisíc korun za osobu, což je cena, která před lety byla nemyslitelná," řekl. 

Před nákupem zájezdu radí, aby si lidé dobře rozmysleli, jaký typ dovolené chtějí a co od ní očekávají. Důležité je si dobře zkontrolovat hotel a přečíst si recenze, nedat jen na obrázky v katalogu. 

Na celou epizodu pořadu Za pět minut dvanáct se podívejte zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.