Chorvatsko čelí invazi komárů. Obce chtějí vyhlásit stav přírodní katastrofy

Přemnožení komáři nejvíc trápí Osijecko-baranjskou a Vukovarsko-sremskou župu ve východní části Chorvatska. Pro místní obyvatele je současný stav nesnesitelný. "Nemůžete jít ven, koušou vás a pak se dvě, tři hodiny škrábete," posteskla si pro N1info.hr obyvatelka Vukovaru Nada.

"Když vyjdete ven, okamžitě se vynoří roj komárů. Vlétnou vám do pusy. Nemůžete být ani venku, ani uvnitř, protože proniknou i domů. Znepříjemňují nám život," popsal problém pro Index.hr Mario, obyvatel obce Bilje. Pokud vás pokouše třicet komárů během 15 minut venku, je to vážné. Podle starosty Vukovaru Ivana Penavy se aktuálně bavíme o situaci, kdy lidi během čtvrt hodiny venku poštípe až sto komárů. 

​Invaze komárů regiony na východě Chorvatska trápí už několik týdnů, kdy se hmyz přemnožil po vydatných deštích. Úřady už na jaře přijaly opatření, která se ukázala být nedostatečná. "Vukovar se vzhledem ke své geografické poloze nachází v prostředí příznivém pro výskyt komárů (je obklopen řekami a lesy a tak dále). Přestože jsme začali s preventivními opatřeními, ocitáme se v nezáviděníhodné situaci," sdělil Indexu vukovarsko-sremský úřad. 

[chooze:article;value:507812]

Podle Penavy je problém i v tom, že kvůli klimatickým podmínkám jsou města často limitována v provádění dezinsekčních opatření. Stát, respektive župy, by podle něj měl automaticky vyhlásit stav přírodní katastrofy. "Jak jinak nazvat situaci, kdy se lidé nemohou normálně pohybovat, je ohroženo jejich zdraví, ekonomická aktivita a všechny ostatní prvky života?" prohlásil. 

Vyhlásit stav přírodní katastrofy požaduje i veterinární úřad. "Jde o problém veřejného zdraví. V srpnu se navíc objeví komár tygří, který způsobuje západonilskou horečku. Je to i velký ekonomický problém, protože v těchto podmínkách se pracovat nedá," objasňuje ředitel vukovarského veterinárního úřadu Tomislav Šota. 

Silná sezóna

Letošní silné zamoření komáry je podle profesora biologie Branimira Hackenbergera z univerzity v Osijeku důsledkem sucha v uplynulých dvou letech. "Samičky některých druhů kladou vajíčka několikrát do roka. Když se vajíčka ocitnou ve vodě, vylíhnou se z nich komáři. Vzhledem k tomu, že poslední dva roky byly suché, bylo velké množství nevylíhnutých vajíček. Když se letos zvedla hladina vody, všechna ta vajíčka se vylíhla najednou, a tak došlo k tomuto silnému zamoření," vysvětlil. 

​U některých druhů komárů mohou vajíčka přežít i sedm let, než nastane vhodná doba na vylíhnutí. Východní Chorvatsko se s komáří invazí přitom potýká opakovaně, o podobné situaci média informovala například i v roce 2019 (psali jsme o tom v tomto článku). 

[chooze:article;value:507045]

Riziko exotických nemocí

To, že je tento hmyz otravný, je přitom jen vedlejší problém. Stejně jako v jiných částech Evropy se i v Chorvatsku postupně zabydlují exotické druhy komárů, které s sebou přinášejí i riziko šíření nebezpečných nemocí, jako je západonilská horečka nebo malárie. 

"Výskyt nových druhů schopných přenášet malárii je v příštích letech pravděpodobný a předvídatelný," predikuje Hackenberger. Už nyní je riziko exotických nemocí nezanedbatelné. "Pravděpodobnost, že vás na Jadranu napadne žralok, je nižší, než že se na východě Chorvatska nakazíte například západonilskou horečkou po kousnutí komárem," dodal odborník. 

Z hlediska šíření vážných nemocí jsou velmi nebezpečná také například klíšťata, s jejichž přemnožením má problém i Česko (4/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.