Chorvatsko chce skoncovat s ručníky na plážích. Tohle s nimi udělá

Úřady v chorvatském Gradacu se rozhodly originálně vyřešit problém s osuškami a matračkami, které každé ráno zaplní tamní pláže. Turisté si tak s oblibou zajišťují místo. Na Makarské riviéře je ale nově každý den kolem sedmé hodiny ráno začali sbírat pracovníci, píše web Dnevnik.hr.

"Jsou tu lehátka, ručníky, deky i matrace. Dá se tu najít opravdu všechno," uvedl městský radní Karlo Vištica. Ne pro všechny členy rady však zabrané pláže představují velký problém. "Lidé to dělali vždycky a budu to dělat dál. Můžeme s tím trochu bojovat, ale někdy to musíme nechat být" dodal další.

Pokud turisté budou chtít získat své zabavené věci zpět, mohou se obrátit na magistrát města. Budou ale muset zaplatit pokutu ve výši 66 euro, tedy necelých 1700 korun. "Už jsme takový případ měli. Pán si přišel věci vyzvednout, zaplatil pokutu a bylo hotovo," řekl Vištica.

[chooze:article;value:566097]

Nevyzvednuté předměty po sezóně poputují na dobrou věc. Zatímco některé do azylových domů po celém Chorvatsku, jiné do psích útulků. "Hodně to pro nás znamená. Zima tak bude pro naše zvířata mnohem pohodlnější," sdělil Marijan Samardzic z neziskové organizace Buddy Association.

Jak připomíná portál Dnevno.hr, k podobnému řešení se před pár dny uchýlili i u vesnice Tribunj, kde všechny zabavené věci skončily v dodávce. Rezervace místa na pláži se tam tak mohla pořádně prodražit. Pokuty se totiž šplhaly až na 260 euro, což odpovídá zhruba 6 500 korunám.

Televize Nova za vás otestovala chorvatské kempy. Připlatíte si za auto i za psa:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.