Chorvatsko i Itálii sevřela vlna veder. Výhled na další týdny meteorology děsí

Africká anticyklóna Minos začala ovlivňovat počasí ve Středomoří hned na začátku týdne. Vrchol vlny veder meteorologové ale očekávají až v jeho polovině, píše web Il Messaggero.  

Ve středu by tak teploty v Chorvatsku a Itálii mohly šplhat až ke 40 stupňům Celsia. V některých regionech by tuto hranici mohly dokonce překonat. A to zejména na jihu.

"V Chorvatsku se mají teploty vyšplhat na 33 až 38 stupňů Celsia. Nejtepleji bude v pátek ve Slavonii, Baranji a vnitřní Dalmácii. Tam očekáváme teploty až 39 stupňů. Varování před vlnou veder tak skutečně platí," řekl meteorolog Nikola Vikić-Topić pro chorvatský Dnevnik.

Výraznější ochlazení podle meteorologů ale nepřijde ani v noci. "Neočekáváme, že by teploty klesaly pod 25 stupňů Celsia," potvrdil Vikić-Topić.

[chooze:article;value:560622]

Podle dlouhodobé předpovědi se ve znamení velmi teplého počasí s dalšími vlnami veder ponese celé léto. Aktuální počasí je tak v podstatě jen taková ochutnávka. Nejextrémnější počasí by mělo panovat v srpnu.

Neobvykle teplé bude prý i moře. "Už teď má teplotu 24 až 25 stupňů Celsia. Očekáváme, že v červenci a v srpnu teplota vody dosáhne až 29 stupňů Celsia," uzavřel meteorolog. 

Mohutná vedra spalovala minulý týden Řecko. Panovaly tam tropické teploty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.