Chorvatsko je ve vážném ohrožení. Odborníci ukázali znepokojivou mapu

Rozsáhlé lesní požáry letos v létě pokazily dovolenou nejedné české rodině. "Jeden český pár jsme zachránili na poslední chvíli. Pán kolem 70 let byl v naprostém šoku," prozradil tehdy majitel kempu u Šibeniku (více si můžete přečíst v tomto článku).

To, co nyní považujeme za mimořádnou situaci, bude pravděpodobně čím dál častějším jevem. Jak upozorňuje Evropská komise, nárůst lesních požárů je důsledkem klimatických změn. Právě Chorvatsko, které patří mezi nejoblíbenější prázdninové destinace Čechů, leží v jedné z nejrizikovějších oblastí. 

[chooze:article;value:517522]

​V souvislosti s tím Evropská komise zveřejnila mapu lesních požárů, které starý kontinent sužovaly v roce 2022. Červená místa, která označují ohniska, pokrývají zejména celý sever Pyrenejského poloostrova, velkou část jižní Itálie a jihovýchodní Evropu. Rudě zbarvené je prakticky celé východní pobřeží Jaderského moře, tedy i většina území Chorvatska. 

"Vidíte na mapě červená místa? Jsou jasným varováním před měnícím se klimatem. Rok 2022 byl druhým nejhorším z hlediska požárů, v EU shořelo téměř 900 tisíc hektarů, což je plocha velká jako Kypr," upozorňuje Evropská komise s tím, že Evropa si nemůže dovolit přicházet o lesy. 

Přichází tak s legislativním návrhem o monitorování lesů, ke kterému využije satelitní síť unijního programu Copernicus. "Sebraná data umožní zemím EU, vlastníkům a správcům lesů řešit problémy a chránit ekologické a hospodářské funkce lesů," dodává Evropská komise. 

[chooze:article;value:519220]

​Letos v létě bylo v plamenech prakticky celé Středomoří. Na konci července zuřily požáry v devíti středomořských zemích zároveň, mimo jiné v Chorvatsku, Itálii, Portugalsku či Alžírsku.

"V Itálii zažíváme jeden z nejkomplikovanějších dnů za poslední dekády. Na severu bouřky, tornáda, krupobití, ve středu a na jihu úmorná vedra a ničivé požáry. Klimatické otřesy, které zasáhly náš národ, vyžadují od nás všech změnu – bez alibismu kohokoliv," prohlásil 25. července italský ministr civilní ochrany Nello Musumeci

Na poplach bijí i klimatologové. Kvůli klimatickým změnám podle nich budou požáry stále častější (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.