Chorvatsko má nový zákon o turismu. Může Čechům zkazit letní dovolenou

Chorvatsko čekalo na zákon o turismu jako na smilování boží, dosud totiž žádný nemělo. V zemi je ubytovací kapacita 1,24 milionů lůžek a z toho 653 tisíc patří k ubytování v soukromí. Představuje to pro ni ekonomické přínosy, ale i problémy.

Nová legislativa má mimo jiné pomoci regulovat ubytování právě v soukromých apartmánech. Podle chorvatských politiků jsou totiž během letní sezony některá přímořská letoviska přelidněná a tamní infrastruktura to nezvládá, informuje chorvatský Večernji list.

[chooze:article;value:534705]

​Co a jak přesně budou chorvatské autority kvůli novému zákonu o turismu vymáhat, zatím není jasné. Úřady mají nyní asi dva měsíce na to, aby připravily minimálně pět vyhlášek, které teprve novou legislativou přiblíží realitě, upřesňuje web IstraIN.

"Zákon o cestovním ruchu je velmi důležitý, protože umožňuje řídit náš cestovní ruch, promyšleně a ku prospěchu všech od místních obyvatel až po turisty. Dává turistickým destinacím všechny potřebné nástroje k tomu, aby řídily rozvoj cestovního ruchu na svém území udržitelným způsobem," vysvětluje chorvatská ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová.

I české turisty proto může nemile překvapit, že v jejich oblíbeném apartmánu, kam obvykle cestují, už nebude možné se ubytovat. 

Chorvatsko je ve vážném ohrožení. Odborníci ukázali znepokojivou mapu (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.