Chorvatsko má už před sezónou vážný problém. Turisté na to v létě doplatí

Chorvatsko válčí s inflací. Ta se v zemi na Jadranu podle Eurostatu v únoru zastavila na úrovni 4,8 procenta, a je tak nejvyšší ze zemí eurozóny. Turisté se tak budou muset připravit na to, že se jim letošní dovolená oproti loňsku nejspíš opět prodraží. Na problém upozornil web topky.sk.

Konkrétní zkušenost ale může výrazně záviset také na místě a čase návštěvy země. V sezóně a v oblíbených destinacích budou ceny znatelně vyšší než mimo sezónu a v méně exponovaných oblastech.

Roli může sehrát také to, jak se poskytovatelům služeb a prodejcům dařilo v minulé sezóně, kdy byla inflace i přes osm procent. Už na konci sezóny totiž někteří Chorvati přiznali, že to v roce 2023 se zdražením přehnali. Jiní se naopak můžou zvýšením cen pokoušet kompenzovat ztráty z nevydařeného roku. 

[chooze:article;value:545922]

Podle produktové manažerky CK Travel Family Lenky Laus nebude ale zdražení nijak drastické. "Podle guvernéra chorvatské národní banky je inflace na úrovni 4,5 % a pomalu klesá. Ceny u obchodníků se zatím drží na podobné úrovni, jako tomu bylo loni," řekla pro TV Nova.

Ne všichni to ale vidí takto optimisticky. Podle portálu pro milovníky Chorvatska Croatia Wise budou letošní ceny opět v průměru o kus vyšší. Přispět ke zdražování může i to, že od Nového roku nemusí obchodníci vedle ceny v eurech uvádět také ceny v kunách.

Chorvatsko má nejvyšší inflaci v eurozóně. Jak to ovlivní dovolenou?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.