Chorvatsko postihla další série otřesů. Očekávali jsme to, říkají seismologové

Noční série otřesů přišla poté, co Chorvatsko ve čtvrtek zasáhlo středně silné zemětřesení, které dosáhlo 4,8 magnituda. Podle některých zdrojů mělo sílu dokonce přes 5 magnitud. Způsobilo naštěstí jenom drobná poškození, která se opravují, na ostrově Krk se ale v pátek preventivně zrušila výuka na většině škol. Důvodem je kontrola statiky budov, píše Novi List.

Během noci chorvatští seismologové zaznamenali tucet dalších otřesů, jejich síla se ale pohybovala pouze mezi 2 až 3 magnitudy. Jedná se tedy o velmi slabé zemětřesení, které nemělo za následek žádné škody. Nejsilnější otřes zachytili po třetí hodině ráno, kdy dosáhlo síly 2,7 magnituda, řekl pro HTV seismolog Krešimir Kuk.

[chooze:article;value:489961]

​"Vytvořili jsme několik týmů, které budou zkoumat seismickou aktivitu nejprve v užší oblasti, poté i v širším okolí," řekl. Dotřesy se podle něj daly očekávat. Čtvrteční zemětřesení bylo dost silné na to, aby ho pocítili nejen obyvatelé Chorvatska, ale i Rakouska, Slovinska, Německa, Maďarska, Itálie a Bosny a Hercegoviny.

Je tedy obvyklé, že po hlavním zemětřesení následovala série slabších otřesů. Zvýšená seismická aktivita se podle odborníků dá v oblasti očekávat v příštích několika týdnech, až dokonce měsících. "Nemůžeme předpovídat zemětřesení. Je ale zřejmé, že seismická aktivita pokračuje. Otřesy jsou zatím slabší. V jakém časovém úseku a s jakou intenzitou to bude pokračovat, ukážou nejbližší dny," dodal Kuk.

V posledních dvou týdnech zasáhlo zemětřesení o síle 5,5 magnituda Rumunsko a o síle 7,8 magnituda Turecko a Sýrii, které si vyžádalo oficiálně už přes 40 tisíc obětí.

V Turecku pomáhali se záchrannými pracemi i čeští hasiči, kteří se v pátek vrací domů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.