Chorvatsko připravuje radikální zákon. Chystá se omezit počet turistů

Do Chorvatska každoročně zamíří velký počet návštěvníků z Česka, Rakouska, Německa, Slovinska a dalších zemí. Podobně jako jiné destinace čelí trendu rostoucího turismu, který má negativní dopady na místní obyvatele. Tamní vláda se tak chystá počet návštěvníků regulovat, píše chorvatský Novi List

Od kdy by omezení mělo platit a jaké budou jeho parametry, o tom se zatím diskutuje. Letošní sezónu ale pravděpodobně nezasáhne. Do léta by totiž vláda měla představit pouze první návrh nového zákona o cestovním ruchu. 

Počítá se však s tím, že v první fázi Chorvatsko čeká velká analýza kapacit. Zaměří se například na to, kolik je v dané turistické oblasti zásob pitné vody, kolik z nich potřebují místní a kolik turistů tak může "uživit". V další fázi by pak místní samosprávy měly mít větší pravomoci, kdy si určí, které turistické projekty podpoří a které naopak budou regulovat. Týkat se to má zejména nových ubytovacích kapacit.

[chooze:article;value:500452]

​Není to první pokus o regulaci nadměrného turismu. Řada regionů v Evropě, například italské Tyrolsko nebo Benátky, sahá po různých opatřeních. Pokud by ale návrh prošel legislativním procesem, Chorvatsko by se stalo první zemí, která by začala cestovní ruch regulovat na celostátní úrovni. 

"Vidíme, že počet našich návštěvníků roste, vstup do schengenského prostoru a eurozóny tento trend ještě posiluje. Pustili jsme se proto do reformy," uvedla chorvatská ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová. Zákon by měl obsahovat taková opatření, která povedou k udržitelnému rozvoji turismu, tj. aby zajistila ochranu životního prostředí, ale také kvalitu života místních obyvatel. 

[chooze:article;value:501536]

​Jak upozorňuje on-line deník Kult Plave Kamenice, v Chorvatsku se výrazně rozmohl trend krátkodobého pronájmu bytů. Zatímco kapacita hotelů je pouze 180 tisíc lůžek, v rámci soukromého ubytování je jich více než 600 tisíc. To podle odborníků pokřivuje tamní turistický průmysl, ale také poškozuje prostředí. Extrémní nárůst apartmánů totiž vede k přetížení veřejných pláží a jejich degradaci. 

Podle webu Index.hr se v novém zákoně počítá také s ekologickým poplatkem, který by byl turistům účtován. Diskutuje se o tom, zda by jej měli platit po celý rok, anebo pouze v hlavní sezóně od května do října. Podle ministerstva je takový poplatek zaváděn "z ekologických důvodů, což je důležité téma zejména u hostů, kteří přijíždějí jen na jeden den a vytváří velký tlak na destinaci". Takto vybrané peníze by měly sloužit jen na "zelené" projekty.

Turisté letos v Chorvatsku pocítí výrazné zdražení:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.