Chorvatsko se může letos prodražit. Češi objevují i netradiční destinace

Ročně se na letní dovolené vydá průměrně 4,5 milionu Čechů a podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže tomu nebude jinak ani letos. Lidé prý obvykle zůstávají konzervativní a často pro dovolenou volí stejné destinace. 

Například do Chorvatska zamíří asi 20 procent ze všech českých turistů. Někteří z nich se tam vydávají na vlastní pěst, a kromě cesty si tak sami shání i ubytování. V takovém případě je podle Papeže potřeba dát si pozor na jednu zásadní věc – registraci.

"Pokud si kupujete přes rezervační systémy byty na svou dovolenou, dbejte na to, abyste zkontrolovali, zda je nahlášen jako byt, který může být pronajatý. A to proto, abyste zaplatili takzvanou turistickou daň a nedostali se do křížku s místní policií," upozorňuje Papež. Každý z turistů mířících do Chorvatska totiž turistickou daň musí uhradit.

[chooze:article;value:506477]

​Další věcí, na kterou si dát pozor, je i to, jakým způsobem se v ubytování platí za energie. V případě cestovních kanceláří se to letos příliš nezmění, ovšem u soukromých pronajímatelů může být pravda jinde. "Tam je problém v tom, že vy tu elektřinu často platíte až u odjezdu," vysvětluje Papež. Turisté by proto měli dbát na to, aby si hned při pronájmu zjistili, jakým způsobem se budou energie platit. Například klimatizace je totiž může pěkně prodražit.  

Dovolená v Chorvatsku se letos totiž prodraží i bez vysokého účtu za energie. Na vině je zavedení eura. "Každé zavádění eura znamená navýšení cen. Pamatujeme si to velice dobře na Slovensku," říká Papež a dodává, že v Chorvatsku nás zřejmě čeká to samé.

Čechům prý ale nahrává silná koruna. "Doporučil bych lidem, aby si sedli a popřemýšleli o tom, kolik v Chorvatsku utratí peněz a vyměnili si eura už teď, protože nikdo neví, jak se koruna bude chovat těstě před prázdninami," radí.

[chooze:article;value:505695]

​Zájem mají Češi ale i o další destinace. Mnoho z nich se letos vrací i do zemí, které byly oblíbené za minulého režimu. Trendem, který začal už za covidu, je v poslední době například Polsko či Maďarsko. "Lidé se báli lítat letadlem a začali jezdit autem a objevovat ty nejbližší destinace kolem nás," vysvětluje Papež.

Zájem je ale i o severnější Norsko, Švédsko a například Finsko. "Island během celého léta neseženete. Trend určité části populace směřovat na sever je velmi silný," říká Papež. V takových destinacích je možné si zarezervovat i chaty u jezer, kde si člověk odpočine od každodenního shonu.

Zájem je v posledních letech i o poznávací zájezdy a na vině je opět covid, během kterého se lidé jen zřídkakdy vydávali do vzdálených destinací. V poslední době je ale kromě známých zemí a měst zájem třeba i o Albánii a Černou Horu.

[chooze:article;value:507045]

Papež pak očekává i zvýšení zájmu o poznávací zájezdy do Turecka. "To je země, která má krásné hory a spoustu památek," říká. Nejčastěji ale lidé směřují na jih, například do Itálie či Španělska. Stoupá i zájem o Portugalsko.

Ačkoliv se Češi rádi vrací na místa, která dobře znají, v poslední době směřují i do doposud turisticky příliš neobjevených destinací. "Už jsem viděl i zájezdy do Alžírska," říká Papež. Čechy ale láká i Gruzie a Kazachstán.

Zemí, která je absolutně nejvíce obsazená českou klientelou, je ale Egypt. Nabízí levné all inclusive i hotely pro náročnou klientelu. Navíc je rozmanitá na výlety a je možné tam cestovat celoročně. Do Afriky jezdí stále více lidí. Zajímavá se jim v posledních letech zdá například Tanzanie nebo Keňa.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.