Chorvatsko zaplavili komáři. Jsou větší a nic nepomáhá, stěžují si lidé

Zatímco loni měli tamní obyvatelé klid, letos zažívají pořádné peklo. V oblasti Slavonie, která leží při východních hranicích Chorvatska se Srbskem, se přemnožili komáři.

Práce na zahradě se tak stává pořádným problémem. Trpí i děti, které si chodí ven hrát. "Jdete na zahradu a nemůžete nic. Komáři vás sežerou. Pokoušel jsem se sekat trávu kolem 17. hodiny. Nemohl jsem se jich zbavit, lítali do očí i pusy. Jednoduše jsem musel přestat," popsal situaci portálu Dnevnik.hr pan Dragoljub.

[chooze:article;value:465125]

Mnozí si navíc stěžují, že na bodavý hmyz nefungují vůbec žádné prostředky. "Mám pocit, že jsou větší. Nelétají pouze v poledne. Zato ráno a večer je to hotové peklo," přidal se pan Ivan.

Za invazi komárů může podle portálu N1 zvýšená hladina řeky Drávy a Dunaje. "Nejvíce jich je v rezervaci Kopački rit, mnoho jich je také v Sarvaši. Očekáváme ale, že se jejich počet bude dále zvyšovat," varovali odborníci.

Vedení města Osijek se proto dohodlo s dalšími obcemi na likvidaci hmyzu. Plánují využít nejrůznější ověřené postřiky a prostředky. "Budeme mít k dispozici více než jeden a půl milionu eur (přes 35 milionů korun) na boj proti komárům," přiblížil místostarosta Osijeku Dragan Vulin.

Přemnožení se bojí také odborníci v Česku. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.