Chorvatsko zasáhnou brutální vedra. Léto bude drsné, varuje meteoroložka

Mnoho Čechů vyráží každoročně do Chorvatska užít si hlavně pláže a sluníčko. A toho, jak se zdá, bude letos víc než dost. Meteoroložka Dagmar Honsová upozorňuje, že by tento rok mohlo být léto v Chorvatsku obzvláště žhavé.

"Podle sezónních výhledů počasí přinesou letošní červen a červenec nadprůměrné teploty o 1 až 2 °C a sucho," uvedla meteoroložka. Pokud jste milovníkem vysokých teplot, máte se tedy na co těšit. V červenci se totiž teploty obvykle už tak pohybují kolem 30 °C.

[chooze:article;value:555154]

​Jestli máte ale dovolenou naplánovanou na srpen, měli byste teď zbystřit. "V srpnu už by tak vysoké teplotní odchylky být neměly, a naopak bude třetí meteorologicky letní měsíc bohatý na srážky – počítat tak musíme s bouřkami," upozorňuje Honsová.

Oteplování ale zaznamenáváme v Chorvatsku už delší dobu. "V posledních letech narůstá nejen počet tropických dnů, ale i nocí," říká. Právě vzhledem k narůstajícím teplotám navíc roste v posledních letech i intenzita bouřek. Napříč zemí je ale možné pocítit teplotní rozdíly, kdy na severu bývá v průměru o 2 °C chladněji. O letních prázdninách se teplota moře umí vyhoupnout i k 28 °C.

Chorvatská restaurace vrátila michelinské ocenění. Prý odrazovalo hosty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.