Chorvatsko zasáhnou extrémní teploty, překročí 40 stupňů Celsia

Jedna z nejvyhledávanějších dovolenkových destinací má před sebou tropické dny. Na pobřeží i na souši budou v příštích dnech teploty dosahovat 40 stupňů Celsia, píše portál Dnevnik.hr. Podobné teploty budou ve vnitrozemí i na pobřeží v oblíbených letoviscích.

[chooze:article;value:512145]

​Také místní, kteří jsou na podobná horka zvyklí, doporučují mezi 10. a 18. hodinou se raději zdržovat uvnitř a ven vyrazit raději až večer nebo brzy ráno. 

Chorvatský meteorolog Ivan Čačič varuje i před vysokou vlhkostí, která vedra ještě umocní. "Lidé by neměli vycházet bez pokrývky hlavy, brýlí a na sobě by měli mít oblečení s dlouhým rukávem," radí meteorolog.

Také Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před vysokými teplotami. Už v sobotu budou odpolední maxima stoupat až na 32 °C, v neděli dokonce na 34 °C a v pondělí v maximech naměříme až 35 °C.

[chooze:article;value:512197]

V neděli a v pondělí nás čekají zatím nejteplejší dny letošního roku. Mnoho teplotních rekordů padat nebude, také v roce 2010 bylo v tomto období v maximech i přes 36 °C.

S tropickými teplotami musíme počítat celý příští pracovní týden – v maximech to zpočátku bude 29 až 33 °C, postupně 25 až 30 °C a už od pondělí se budou místy tvořit i bouřky.

Vlna veder sužuje také Severní Ameriku. O život připravila už desítky lidí (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.