Chorvatský ostrov je plný medúz. Jsou všude, máme popálené děti, pláčou lidé

Hlavní dovolenková sezóna v Chorvatsku končí a mnoho návštěvníků chce naplno využít poslední chvíle u moře. A jak se zdá, tak nejen oni. Některé části pobřeží v těchto dnech masivně obsadily medúzy, konkrétně talířovky svítivé. Životu nebezpečné pro člověka nejsou, plavat po jejich boku ale rozhodně není nic příjemného. 

To potvrzuje i návštěvnice pláží na ostrově Iž, kde se to těmito žahavými tvory podle jejích slov jenom hemží. "Už dva dny jich je ostrov plný," řekla žena pro chorvatský web morski.hr, který na problém upozornil tento týden v úterý. "Včera popálily spoustu lidí, dětí, většinou na rukou. Jsou všude a nikdo se proto nechodí koupat. Nevím, jestli má smysl někoho kontaktovat, anebo máme jen počkat, až zmizí," dodala čtenářka. 

​Podle deníku Jutarnji byly tyto medúzy v uplynulých dnech spatřeny i více na jihu u ostrova Mljet. Jedná se o běžného obyvatele Středomoří. Většinou se pohybuje na volném moři, někdy ho ale proudy zanesou k pobřeží. "Kontakt s lidskou kůží je bolestivý a způsobuje poranění podobná popáleninám, která za sebou zanechávají depigmentaci kůže, nebo dokonce jizvy," uvádí k talířovkám svítivým chorvatský Ústav pro zemědělství a cestovní ruch

[chooze:article;value:519271]

To potvrzuje i databáze Animal Diversity Web, která doplňuje, že se tyto medúzy často pohybují ve velikých skupinách, která zahrnují i tisíce jedinců. 

Vizuálně se jedná o velmi krásné tvory, které jsou zbarvené do fialova a mají schopnost luminiscence, to znamená, že jsou fosforeskující. Pozorovat je tedy může být úžasný zážitek, pokud se k nim nebudete příliš přibližovat. Vzácně se po žahnutí může u člověka objevit i alergická reakce s anafylaktickým šokem, který je životu nebezpečný. 

Jak už ale bylo zmíněno, běžně lidem nezpůsobují závažný zdravotní stav – na rozdíl od některých jiných druhů medúz, které patří mezi nejjedovatější druhy zvířat. Typicky se jedná o některé druhy čtyřhranek.

Například čtyřhranka Fleckerova, které se přezdívá mořská vosa, má na svědomí už mnoho lidských životů. Její jed je natolik silný, že dokáže člověka zabít několik minut od žahnutí. V evropských vodách ji naštěstí nenajdeme, vyskytuje se u Austrálie, popřípadě v jihovýchodní Asii. 

Podívejte se na obří hejno medúz v Izraeli (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.