Chorvaty naštvaly otázky turistů. Ptají se na úplné hlouposti

Letní sezóna dovolených se pomalu rozjíždí a po celé Evropě se vydávají na cesty davy lidí, kteří si chtějí užít dovolenou. Řada z nich míří do Chorvatska, které nabízí nejen moře, ale i krásná města, národní parky a další zajímavé atrakce.

Turisté Chorvatsko milují, což dokládají mimo jiné příspěvky ve facebookové skupině Croatia Travel 2023, která má téměř 90 tisíc členů. Cestovatelé v ní sdílejí své zážitky a pro tuto přímořskou zemi mají většinou jen slova chvály. "Miluji Chorvatsko! Architekturu, stará historická města, tyrkysovou vodu, ve které bylo opravdu úžasné se koupat. Vyzdvihuji hlavně města Rovinj a Split a národní park Krka," popsala například žena z Ameriky. 

[chooze:article;value:510237]

​Kromě zážitků a tipů se ve skupině často objevují také dotazy od lidí, kteří do Chorvatska teprve plánují dorazit. Většinou se jedná o standardní otázky, například ohledně ubytování či způsobů dopravy. Existují však i přinejmenším poněkud zvláštní dotazy, jak si všiml chorvatský web Index.hr.

Chorvati kroutí hlavou

Turisté se ptají například, zda v Chorvatsku fungují aplikace jako Uber nebo WhatsApp. Jedna Američanka zase položila dotaz, jak je to v zemi vlastně s tankováním. "Je to možná hloupá otázka, ale tankujete si sami, nebo existuje čerpací stanice, která to dělá? Bydlím v Mississippi a tam si čerpám sama," zajímalo ženu. Další dotaz z Ameriky zase zněl, zda v Chorvatsku mají dietní kolu. 

Dotazy tohoto typu nenechaly chladného jednoho z Chorvatů, který měl pocit, že si turisté myslí, že míří do země třetího světa. Proto se rozhodl jednou provždy na tyto otázky odpovědět. "Ahoj všichni, jsem průvodce z Chorvatska a upřímně, nikdy jsem nedostal tolik pochybných cestovatelských otázek jako tady," napsal na úvod. "Chorvatsko není země třetího světa ani nějaký ztracený prostor ve vesmíru. Máme vodu, elektřinu, silnice, přístavy, letiště, taxikáře, hotely, cestovní kanceláře, Uber, Airbnb, čerpací stanice a internet," vyjmenoval Chorvat vše, co v jeho rodné zemi turisté najdou. Zda díky tomuto seznamu lidé přestanou pokládat neuvěřitelné dotazy, ale není příliš jisté.

Do Chorvatska vyrazil také štáb TV Nova. Podívejte se, jaké jsou v zemi ceny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.