Chovatele děsí pozitivní seznam zvířat. Zakázal by chov řady oblíbených druhů

Část států Evropské unie přistoupila k návrhu, který řadě chovatelů nahání strach. Jedná se o takzvaný pozitivní seznam zvířat. Na něm jsou uvedeny druhy zvířat, které chovatelé mohou v určitém státu chovat.

Jedná se tak o opak současného systému, který v Česku funguje. U nás platí negativní seznam, na kterém jsou naopak uvedena zvířata, jejichž chov je v Česku zakázán. Pokud zvíře na negativním seznamu není, mohou si jej čeští chovatelé pořídit.

[chooze:article;value:495467]

Smyslem pozitivního seznamu je omezit druhy zvířat, které mohou chovatelé získat a rozmnožovat. Jak uvádí portál World Animal Protection, pozitivní seznam má zamezit utrpení vzácných zvířat způsobeným špatnou stravou nebo zacházením či šíření nemocí mezi exotickými zvířaty a člověkem.

Jenže řadě chovatelů se tento plán vůbec nelíbí. Obávají se totiž toho, že druhy, které momentálně chovají, na seznamu nejsou. Zvířata by tak už nemohli nakupovat ani je rozmnožovat. Výjimku by měly pouze záchranné stanice a zoologické zahrady, které mají potřebnou licenci pro chov zvířat.

Nejnovějším státem, který by mohl pozitivní seznam přijmout, je Slovinsko. Jak uvedl chovatelský portál Ararauna, slovinská vláda předložila návrh seznamu k veřejnému připomínkovému řízení. Seznam by mohl vejít v platnost už na začátku července.

Seznam je podle chovatelů zbytečně přísný. "Návrh by umožnil chov pouze 31 druhů papoušků. Pokud by návrh prošel, ve Slovinsku by už nebylo možné soukromě chovat žádný druh ary, prakticky žádný druh kakadua s výjimkou kakadua růžového a korely chocholaté, a všechny amazoňany kromě modročelého a žlutolícího," vysvětlil šéfredaktor Ararauny Jan Potůček.

[chooze:article;value:508709]

Slovinský návrh je absurdní i proto, že rozdělení druhů na povolené a zakázané je zdánlivě arbitrární. "Dva druhy papoušků, které jsou si příbuzné, jsou stejně drahé, ve stejném stadiu ohrožení a podobně náročné, jsou v tomto návrhu v situaci, kdy jeden druh je povolený a druhý ne," upozornil Potůček.

Pozitivní seznam zvířat platí už v řadě západních evropských zemí jako Itálie, Belgie, Malta nebo Lucembursko. Další státy jako Nizozemsko, Francie nebo právě Slovinsko seznam připravují. "Tyto seznamy jsou v každém státě jiné. Obecně jsou zaměřené na velké šelmy, opice, krokodýly a jedovaté hady a pavouky. Ale například v Nizozemsku se na základě pozitivního seznamu nesmí prodávat křečík džungarský, což je u nás naprosto běžné zvíře prodávané ve zverimexech," podotkl Potůček.

V Česku zatím zavedení pozitivního seznamu vláda neprobírá. I tak ale Český svaz chovatelů (ČSCH) proti případnému zavedení pozitivního seznamu protestuje. "Stávající legislativní rámec omezení chovů je více než dostatečný jak na úrovni EU, tak i národní," uvedl ČSCH. Přesto zahájil protestní akci, která spočívá především ve sbírání podpisů.

Důvodem pro tyto protesty a petice je především obava ze zavedení celoevropského pozitivního seznamu. "Snažíme se posbírat podpisy jak chovatelů, tak mazlíčkářů, a to i z dalších evropských zemí. Naší metou je jeden milion podpisů, který bychom předali evropským soudům. Pak by se touto problematikou soud musel zabývat," vysvětlil Potůček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.