Chovatelka měla doma nelegálně pumu. Už má nový domov

Nelegální chov šelem na Jindřichohradecku řeší krajští veterináři už více než deset let. Teď se majitelka zvířat sama obrátila na zoologickou zahradu v Táboře, aby zvířatům pomohla najít nový domov.

"Naše zoologická zahrada tak skrz kontakty, které má v evropských zoo, zajistila velmi vhodné podmínky v rakouské zoo," uvedl ředitel Zoo Tábor Evžen Korec.

"Já jsem ho tam doprovázela, tu svoji pumu. Mluvila jsem s majiteli, takže vidím, že ta puma opravdu šla do velice dobrých rukou," řekla chovatelka.

[chooze:article;value:463152]

​"Trochu se stydí, ale to je ze začátku normální. Je moc milý a hodný. Správně jí. Jsme moc rádi, že ho tu máme, a doufáme, že pro něj co nejdříve najdeme samičku," sdělila k příjezdu pumy majitelka rakouského Tierpark Altenfelden Barbara Laherová.

Podle ředitele táborské zoo bylo zvíře v dobrém zdravotním stavu, žilo ale ve velmi malém výběhu. Kromě tohoto samce má mít žena doma ještě jednu další pumu a dva lvy. I ti brzy najdou nový domov.

"Já už jsem zaprvé starší člověk, zadruhé dnešní podmínky k chovu kočkovitých šelem jsou značně složité," dodala chovatelka.

"Jedná se o nelegální chov nebo chov, který nikdy nebyl schválen. Stavby, ve kterých chová zvířata, nejsou zkolaudovány. Dokonce je tam vydáno rozhodnutí o odstranění stavby," informoval ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

"Těch zvířat v současné době v České republice je mnoho a mnoho případů teprve čeká na řešení," doplnil ředitel táborské zoo.

Žena by údajně měla mít spojitost také s případem z roku 2019. Lidé tehdy zahlédli, právě na Jindřichohradecku, volně se pohybující pumu. Ta pak postupně procestovala snad celou republiku. Takové obvinění ale majitelka šelem dlouhodobě odmítá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.