Chraňte se před zkolabováním. Lékař radí, jak přežít nadcházející vedra

Rtuť teploměru se o víkendu podle meteorologů vyšplhá téměř ke čtyřicítce. Každý z nás přitom bojuje s takovým vedrem jinak. Pro organismus některých lidí se jedná o takovou zátěž, že dokonce zkolabují. 

V takovém případě lékař Lukáš Velev radí uložit pacienta ideálně na stinné místo a zhodnotit stav základních životních funkcí, jako je vědomí, dýchání, popřípadě srdeční činnost. "Pokud se rychle probírá, začít s opatrnou rehydratací. Je možné podložit končetiny," popisuje první pomoc. Při bezvědomí radí stabilizovanou polohu a kontaktovat záchrannou službu. 

[chooze:article;value:513208]

​"Dispečinky v těchto dnech mohou být přetíženy, takže lidi nesmí zpanikařit, že se nedovolají ihned," varuje lékař. 

Mezi nejohroženější skupiny patří děti, senioři či lidé s kardiologickým onemocněním, dávat na sebe pozor by ale při takto vysokých teplotách měli všichni. Lidé by podle Veleva měli horku přizpůsobit svůj denní režim a aktivitu pokud možno přesunout do ranních či večerních hodin.

"Dobu největších veder strávit ve stinném prostoru. Raději větrák než klimatizaci. Extrémy jsou špatně, takže se chladit pomalu. Pít lehce chlazené nápoje, nedávat tělu šok ledovým nápojem," jmenuje Velev. Radí také vyhnout se alkoholu, který dehydratuje. 

Při vysokých letních teplotách vám větrání přes den moc nepomůže, okno byste měli otevírat v noci, kdy je venku nejchladněji. Určitě nezapomeňte před odchodem do práce okno zatemnit žaluziemi a ideálně také závěsem. Sluneční paprsky vám totiž z pokoje dokážou udělat saunu i přes zavřené okno.

[chooze:article;value:512745]

​Pokud vlastníte větrák, který se za chodu dokáže otáčet, je to ta ideální varianta. Pokud vám totiž celý den fouká ventilátor pouze jedním směrem, například na záda, můžete mít večer bolesti. Před ventilátor je také vhodné pověsit třeba vlhkou utěrku. Vzduch je potom příjemnější.

Ve velkých vedrech vám může pomoct také změna jídelníčku. Místo guláše si dejte na oběd něco lehčího, například salát. A pokud bude nejhůř, můžete si před spaním na chvíli schovat pyžamo do lednice nebo mrazáku. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.