Chřesťané vyrazili do Hostína. Soutěžili v pojídání nenápadné rostliny

Za Rakouska-Uherska si na českém chřestu pochutnávali na císařském dvoře, platil totiž za vybranou lahůdku. Komunisté pak podle nich buržoazní zeleninu nechávali zaorat do polí. Teď jeho popularita roste raketovým tempem.

Lidé si pochutnávají na paštice s chřestem, sýrech s chřestem, a dokonce i chřestových koláčích. "Na výdej, pro vaření, jsem dali tunu chřestu. Ta je pryč. Prodej chřestu odhaduju na takových pět tun, dneska to bylo třeba dvě a půl až tři tuny," popsal zemědělec Jan Šafář.

Chřestové pivo dělají jen dva pivovary v Čechách. Prodává se i chřestová limonáda. 

[chooze:article;value:551303]

Ke chřestu se prý hodí hlavně víno. "Doporučil bych nejlépe müllerku nebo veltlínské zelené, eventuálně ryzlink. Velice dobře se páruje i s perlivými víny," vysvětlil vinař.

Fanoušci chřestu mohli také poměřit síly v pojídání syrového chřestu. Některé chřestaňky se snaží o takzvaného doubla, to znamená dva stonky chřestu najednou. Některé jedou klasickou konzervativní metodou.

[chooze:article;value:504415]

I úroda chřestu byla přitom v ohrožení. Rané odrůdy zničil mráz a své udělali také škůdci, proti kterým v Česku nejsou, na rozdíl třeba od Polska, povoleny postřiky. Vzácný fialový chřest prý nebude letos skoro vůbec. 

"Padesát procent dostalo normálně šlehu. Jak je to zahnědlé. Ta potvora mráz zamrzla až do země," posteskl si Šafář. 

V neděli na chřestových slavnostech chtějí pokořit rekord v množství snědeného chřestu. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.