Chřipková epidemie dál drtí Česko. Řádí i angína nebo spála

Místo aby seděl ve školní lavici, leží v posteli. S horečkami bojuje druhák Kristián z Jihlavy už pár dní.

Počty nemocných prakticky po celé republice buď zůstávají nad hladinou epidemického prahu, nebo ještě rostou. Nejhorší situace je v Pardubickém, Jihomoravském a Karlovarském kraji.

Na Vysočině je vážná situace na Žďársku. V nemocnici v Novém Městě na Moravě dokonce v části zařízení platí zákaz návštěv.

[chooze:article;value:493617]

"Nejvíce zasažené věkové kategorie jsou mezi dětmi a mladými lidmi do 24 let, zaznamenali jsme mírný nárůst mezi lidmi nad 65 let," uvedla mluvčí hygienické stanice Jana Bohmová.

Řada nemocných se do ambulancí vrací opakovaně. "Některé děti to nevyleží, je opravdu potřeba 8 až 10 dnů," uvedla dětská lékařka Jitka Cvrčková.

Navíc na respirační onemocnění často navazují i další nemoci, hlavně ty, jejichž původcem je streptokok. Tělo je oslabené a hůř se brání. Nejvíc ohrožené jsou děti v předškolním věku, které ještě nemají vybudovanou tak silnou imunitu.

[chooze:article;value:493753]

"Streptococcus pyogenes  toto onemocnění komplikuje respirační infekce a způsobuje potíže ve formě angíny a spály až po těžké septické stavy," řekla Jana Kozáková, specialistka pro streptokokové nákazy.

A znovu se objevují i covidová ohniska, a to i mezi seniory. Zákaz návštěv je kvůli mnoha nakaženým třeba na oddělení dlouhodobě nemocných v pelhřimovské nemocnici nebo v domově pro seniory v Humpolci.

Do řady nemocničních nebo sociálních zařízení je kvůli aktuální vlně nemocí opět povolen vstup pouze s rouškou nebo respirátorem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.