Moderní bydlení

Chtěl jsem prezidentský systém, přiznal Zeman. Součástí bylo jmenování Rusnoka

Miloš Zeman, kterému za několik dní končí prezidentský mandát, v neděli vystoupil v pořadu Partie v televizi CNN Prima News. V rozhovoru mimo jiné komentoval události, které se tento týden odehrály kvůli valorizaci důchodů v Poslanecké sněmovně, či zahraniční politiku svého nástupce Petra Pavla.

Zeman se v rozhovoru přiznal, že chtěl posunout Česko k prezidentskému systému. Jedná se o formu demokracie, v níž má prezident rozšířené pravomoci. Může tak být například hlavou vlády nebo navrhovat zákony. V parlamentním systému, který funguje v České republice, prezident tyto pravomoci nemá.

Tímto názorem se Zeman netají. Podle něj by měla přímá volba prezidenta znamenat rozšířené kompetence, protože prezident zvolený občany má silnější mandát než prezident volený Parlamentem.

[chooze:article;value:491400]

Možnost splnit své předsevzetí viděl Zeman po pádu vlády Petra Nečase. "Samozřejmě že za jmenováním vlády Jiřího Rusnoka byla snaha přiblížit Česko k prezidentskému systému," přiznal. Úřednická vláda Jiřího Rusnoka trvala půl roku, tedy až do vyhlášení dalších voleb, poté co Nečasův kabinet podal v roce 2013 demisi.

Prezident však odmítl, že by jmenováním vlády Jiřího Rusnoka porušil ústavu. "Ano, jmenoval jsem ho premiérem, když Petr Nečas podal demisi. A demise premiéra je demisí celé vlády. Když si přečtete ústavu, zjistíte, že prezident má právo jmenovat premiéra bez jakýchkoliv omezujících podmínek," tvrdil Zeman.

Dalším Zemanovým návrhem týkajícím se silnějšího prezidentského úřadu je i navrácení zákonodárné iniciativy, díky které by mohl opět navrhovat zákony. K přehlasování prezidentského veta by také podle Zemana mělo být potřeba 120 poslanců místo současných 101.

Dosluhující prezident také v rozhovoru zaútočil na současnou vládní koalici kvůli situaci ohledně obstrukcí v Poslanecké sněmovně. Ty spustil vládní návrh na snížení valorizací důchodů o tisíc korun (na 760 korun). "Opozice má svaté právo na obstrukce a já její důvody chápu. Stát, který šetří na důchodcích, není dobrý stát," prohlásil Zeman.

[chooze:article;value:492172]

Kriticky zhodnotil i svého nástupce Petra Pavla, který 8. března převezme prezidentský úřad. Vadí mu zejména jeho zahraniční politika, kdy podpořil Tchaj-wan. Podle Zemana je však takové chování hospodářsky nezodpovědné.

Naproti tomu vyzdvihl Čínu, s níž se v rámci svého působení snažil budovat těsné ekonomické svazky. "Čína je po Německu náš druhý největší obchodní partner, ale pouze z hlediska obchodní výměny, kde její dovoz k nám je desetkrát větší než náš dovoz do Číny. Politik vyznávající ekonomickou diplomacii by měl podporovat export do Číny," řekl Zeman.

Dřívější snahy Zemana o masivní investice z Číny se uskutečnily jen částečně. Z toho ale vinil politiky, kteří místo Číny navštěvovali Tchaj-wan, který je pro Čínu velmi citlivým tématem. "Zejména v druhé části mého funkčního období začaly cesty na Tchaj-wan a Čína reagovala adekvátně," myslí si Zeman.

Pavlův přátelský postoj k Tchaj-wanu přirovnal k momentu z české historie. "Investice z Číny byly narušeny právě tímto protchajwanským směřováním. Čína zareagovala podobně, jako bychom reagovali my, kdyby někdo podporoval Konrada Henleina v době, kdy byly Sudety ještě součástí Československa," dodal Zeman.

Střídání prezidentů se blíží. Jak a kde proběhne inaugurace a kam se přestěhuje Miloš Zeman? Podívejte se na reportáž:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.