Chutnáte komárům? Špindírové mohou být ve výhodě

Řada lidí žije v omylu a domnívá se, že pokud se bude často mýt mýdlem, komáři, ale třeba ani klíšťata je neucítí. Jenže opak je pravdou. Minimálně v případě komárů to může být podle zjištění deníku Guardian jinak.

Pokud se zrovna nebaží v krvi, komáři si doplňují cukry prostřednictvím nektaru. A právě proto není dobré vonět po mýdle, které je často cítit podobně jako květiny či ovoce. Tři ze čtyř populárních značek zařazených do vědecké studie univerzity Virginia Tech neobstály.

[chooze:article;value:502018]

​"Ovocné vůně si dáváme na svá těla a voníme jako květina a člověk zároveň," popisuje odborný asistent Clément Vinauger, jak se z lidí stanou doslova magnety pro obtížný hmyz.

Vědci podle USA Today doufají, že jejich poznatky budou využity například při vývoji nových a účinnějších repelentů. Rozhodně ale nejde jen o to, že komáři jsou extrémně otravní.

Například ve Francii média včetně The Connection upozorňují, že komáři stále častěji přenášejí nebezpečnou horečku dengue. Ta bývala dříve typická hlavně pro tropické a subtropické oblasti. Ročně se jí na celém světě nakazí asi 400 milionů lidí. U jednoho ze čtyř nakažených propukne nemoc podobná chřipce, jejíž průběh se může zkomplikovat.  

Vysoké teploty, vlhkost vzduchu i přívalové srážky zvyšují aktivitu komárů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.