Chůzí ke zdraví. Stačí 10 minut denně, ale delší trasy sniží riziko úmrtí o 40 %

9 000 kroků je zhruba 6,5 kilometru. Pro pošťáka běžná, pro někoho nepředstavitelná vzdálenost. A tak šla reportérka TV Nova Justýna Stoklasová vyzkoušet, co to obnáší.

Podle krokoměru v telefonu vyrazila se štábem na procházku z Barrandova do centra Prahy podél Vltavy. "Po hodině a půl jsme dorazili k Národnímu divadlu a aplikace ukazuje cílových 9 000 kroků. A jako bonus 280 spálených kalorií," přiblížila výsledky Stoklasová.

Pro řadu lidí je ale obtížné tenhle limit splnit. Pracovní dobu vsedě totiž tráví téměř 40 % Čechů. Zdraví ale podle odborníků prospěje i desetiminutová procházka.

[chooze:article;value:526970]

​"Těch deset minut má již vliv na náš kardiovaskulární aparát, to znamená srdíčko, cévy, dojde nám ke snížení krevního tlaku," uvedla lékařka a zakladatelka Pro Fit Institutu Marie Skalská.

"Každý to umí, nic k tomu nepotřebujete, takže jít na procházku kolem rybníka, do lesa, kdekoliv je opravdu tím nejlepším způsobem, jak začít," radí Klára Benešová z nadačního fondu Aktivní Česko.

Stačí občas místo výtahu použít schody nebo vyměnit auto za kolo. Každá minuta dobrá. "Opravdu každá minuta, která bude strávená pohybem, už má nějaký zdravotní benefit. Kolem tří minut pohybu už se projeví příznivě na našich rozhodovacích schopnostech," upozornila Skalská.

A pokud je pro vás chůze příliš monotónní, můžete si zajít zdarma zacvičit na některé z workoutových hřišť. Motivovat k pravidelnému pohybu může třeba pořízení chytrých hodinek nebo aplikace s krokoměrem.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.