Chybějící léky mají vážné následky. Lékaři varují před agresivními bakteriemi

Nemocných přibývá, účinné léky nejsou. Lékaři se momentálně potýkají s extrémním výskytem infekcí, jako je angína, spála nebo spálová angína. Některé nemocnice hlásí až šestinásobný nárůst počtu pacientů. Zvyšuje se i počet vážných případů.

"Dvojnásobný až trojnásobný nárůst vidíme u těch nejvážnějších forem tohoto onemocnění. To jsou lidé, co jsou v nemocnici," potvrzuje primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle. "Je to způsobené biogenním streptokokem, který je agresivnější a který teď v poslední době vede k vyššímu riziku úmrtí nebo komplikacím," doplnil ho lékař z kliniky infekčních nemocí v Motole Lukáš Kohout. 

[chooze:article;value:524105]

​Boj s nákazou komplikuje nedostatek penicilinu. Lékaři totiž musejí předepisovat antibiotika, která jsou méně účinná. "Když je začnete více používat, tak právě spálový bacil si dokáže z roku na rok vypěstovat rezistenci vůči těmto antibiotikům," vysvětluje Chrdle. 

"Tím, že se takto zbytečně indikují širokospektrální antibiotika, tak to vede k bakteriální antibiotické rezistenci a opravdu hrozí, že za několik let ty obyčejné bakterie nebudou reagovat na obyčejná antibiotika a že opravdu zdraví mladí lidé budou umírat na obyčejné infekce," varuje Kohout. 

"Čím méně širokospektré antibiotikum jde podat na danou infekci, tím je to lepší a v tom je ten penicilin nedostižný," objasnil praktický lékař Cyril Mucha. 

[chooze:article;value:523546]

​"Jediný člověk v ČR nebyl ohrožen na svém zdraví a na životě tím, že by chyběl jakýkoli lék," tvrdí ale ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Už před měsícem hlásil, že penicilinu je dostatek.

Lékárny po celém Česku ale výpadky stále evidují. "My penicilin nemáme vůbec žádný," prozradila ostravská lékárnice Markéta Kořenková. "Naše lékárna v nemocnici určitě eviduje výpadky penicilinu," potvrdila televizi Nova mluvčí nemocnice v Jihlavě Monika Zachrlová. V Jihlavě penicilin stále chybí ve zhruba polovině lékáren. 

Právě rovnoměrné distribuci léčiv by měla pomoci novela zákona o léčivech. Platit by mohla už od nového roku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.