Chybné vyúčtování za energie reklamujte a dejte si pozor i na energošmejdy!

"Oživení trhu s sebou přináší i některé negativní jevy. Opět se aktivizují nepoctiví zprostředkovatelé, kteří zákazníky ke změnám dodavatelů doslova tlačí. Nebezpečné jsou především situace, kdy energošmejdi zazvoní u domovních dveří a chtějí smlouvu podepsat hned na místě. Často přitom zcela ignorují zákaz podomního prodeje v obci," říká členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

Nesprávné vyúčtování a neoprávněné změny v cenících

"Zaslané stížnosti se často týkají chybného vyúčtování. Radíme je neprodleně písemně reklamovat u dodavatele. Jestliže došlo k neoprávněné změně ceníku, kdy dodavatel například zdražení neoznámil minimálně s třicetidenním předstihem, prokazatelně a adresně, jde o změnu neplatnou a spotřebitel se musí bránit," vysvětluje Ladislav Havel, člen rady ERÚ.

[chooze:article;value:489891]

​"V souladu s platnou legislativou je dodavatel povinen oznámit zvýšení cen za dodávku energií nebo změnu jiných podmínek svým zákazníkům způsobem sjednaným ve smlouvě a nejpozději třicátý den před datem jejich účinnosti. Pokud způsob oznámení smlouva neupravuje, zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, zkráceně energetický zákon, ukládá, aby takové oznámení bylo adresné a prokazatelné," upřesňuje marketingový ředitel a člen představenstva Centropol Jiří Matoušek.

Velcí dodavatelé energií snížili ceny plynu i elektřiny pod cenový strop. Momentálně se napříč trhem běžná cena plynu jako komodity pohybuje kolem 2 200 Kč za MWh a cena silové elektřiny kolem 4 700 Kč za MWh. Další výrazné snižování cen není příliš pravděpodobné, proto dodavatelé svým zákazníkům mimo smluv na dobu neurčitou ve větší míře doporučují i produkty s fixací na jeden či dva roky.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.