Chybu jsme neudělali, vyhodnotila policie. Střelec měl u sebe další dopis

Na tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která si vyžádala 14 obětí a 25 zraněných, zareagovala policie podle jejího prezidenta Martina Vondráška přiměřeně. "Pokud by policie nezareagovala tak rychle, bylo by obětí podstatně více," řekl v prosinci.

Jak na úterní tiskové konferenci policie k vyšetřování střelby uvedl Michal Tikovský z Úřadu vnitřní kontroly Policejního prezidia, policie zvolila adekvátní opatření k vypátrání střelce. "Množství provedených úkonů a nasazených policistů svědčí o tom, že postup policistů nebyl laxní ani nedbalý," řekl. Dodal, že zásah policie proti aktivnímu střelci byl "profesionální a rychlý".

[chooze:article;value:536428]

20 minut řádění střelce

První oznámení o střelbě přišlo podle Tikovského ve 14:59, první policisté byli na místě v 15:00. Po střelci, který se pohyboval po střeše, třikrát vystřelil jeden z policistů v 15:11 na vzdálenost asi 100 metrů. Poté, co další policisté našli vhodnější pozici v budově naproti a střelce zaměřili, bylo v 15:19 vidět, jak spáchal sebevraždu. Jednotky, které procházely budovu, našli střelcovo tělo v 15:23. Podle ředitele pražské policie se na zásahu podílelo 264 policistů.

Policie také našla dva dopisy střelce. Jeden přímo v jeho domově v Hostouni, druhý měl útočník u sebe, když zemřel. Vyšetřovatelé také vyloučili vztahový motiv v souvislosti s vraždou v Klánovicích.

Zásah byl v pořádku, hodnotí prezidium

Ačkoliv byl podle Tikovského zásah v pořádku, do budoucna navrhl vhodnější krizovou komunikaci: "O skutečnosti, že je po střelci pátráno, nebylo výslovně informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, s nimiž policisté hovořili."

Úřad vnitřní kontroly se rovněž zabýval otázkou vydání zbrojního průkazu. "Co se týká postupu na úseku zbraní a bezpečnostního materiálu, v této části postup policistů Krajského ředitelství policie Středočeského kraje při vydání zbrojního průkazu byl v souladu s právními předpisy, nicméně dál probíhá prověřování dalšími subjekty," uvedl Tikovský.

[chooze:article;value:534740]

Stále nezodpovězené otázky

Mnohé otázky ale zůstanou dále nezodpovězené. Policie se ústy náměstka ředitele pro služby kriminální policie Vojtěcha Motyky odmítla vyjádřil k tomu, zda byl střelec psychiatrickým pacientem, jakou použil zbraň, či kde všechny zbraně a náboje, které vlastnil, koupil. Důvodem je stále probíhající vyšetřování. Policie dále řeší i otázku toho, kde na zbraně vzal peníze, pracuje s verzí, že získal půjčku. Zabývá se také údajným střelcovým účtem na sociální síti Telegram. "Aktuálně je v nemocnicích osm zraněných," řekl Motyka.

Jiné otázky, například ohledně toho, proč policejní hlídky odjely z budovy fakulty na náměstí Jana Palacha, kde útočník o něco později střílel, nebo proč byla vyklizena jen jedna budova, zástupci bezpečnostní sborů zodpověděli. Odpovědi si můžete přečíst v tomto článku na TN.cz.

Policie také založila pracovní skupinu Střelec. Ta by měla v budoucnu vést k efektivnějšímu prověřování typově stejných případů. Vedoucím skupiny je Vojtěch Motyka.

Schvalování trestného činu

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík se vyjádřil k navazujícím vyšetřování dalších skutků, které se ke střelbě váží, jako jsou komentáře na sociálních sítích, vyhrožování a podobně. Těch bylo celkem 165. "V 93 případech jsme zahájili úkony trestného řízení. Ve 34 případech se jednalo o schvalování trestného činu, ve 29 případech o nebezpečné vyhrožování, dále o násilí proti skupině osob a jednotlivci a o šíření poplašné zprávy," vyjmenoval Kubík. Doplnil, že čtyři lidi převezla policie na psychiatrické vyšetření, skutků se mělo dopustit i pět cizinců.

Policejní prezident Martin Vondrášek upozornil na to, že prvosledové hlídky mají sice k dispozici dlouhé zbraně, nicméně policie nemá dostatek útočných pušek a odpovídajícího střeliva. Problémem jsou dle něj jednak finance, ale i legislativa, co se týče zadávání veřejných zakázek.

Postup policie z 21. prosince prověřuje také Generální inspekce bezpečnostní sborů (GIBS).

Policie ukázala další videa ze zásahu:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.