Chyby při operacích postihnou každého 10. pacienta. Bulovka není jediná

Kauza z pražské nemocnice pobouřila celé Česko a vystrašila statisíce pacientů. Redaktoři pořadu Na vaší straně se proto podívali na to, co se v prostorách Bulovky skutečně stalo.

"Došlo k záměně pacientek, prostě přišla zdravotní sestra, která vyzvala pacientku jménem, ta se postavila a vzala ji na uspávací pokoj. Předposlední, kdo mohl udělat chybu, byl sanitář, který si vlastně neověřil úplnou identifikaci. ARO si neověřilo další věci, nekomunikovalo s pacientkou. Pacientku uspali a lékař nebo lékařka přišla, až když byla pacientka uspaná," popisuje zaměstnanec nemocnice.

Pokud si myslíte, že jde o ojedinělý případ, zřejmě vás pořádně překvapíme. Přešlapy zdravotníků nejsou podle advokátů specializujících se na zdravotnické právo ničím výjimečným. Nesprávná diagnóza, chyby při operacích nebo zanedbání péče během pobytu v nemocnici postihnou zhruba každého desátého pacienta. 

​A výjimečná není ani záměna. Ve vyspělých státech, včetně Česka, dokonce patří mezi šest nejčastějších příčin poškození pacienta.

[chooze:article;value:548867]

"To, že lékaři chybují, je časté a je to vlastně dáno tím, že jsou to lidé a všichni chybujeme. Pokud jde speciálně o záměny, tak ty jsou různé. Jednak to jsou záměny pacientů, někdy záměny dětí, ty se teď občas objevují. No, a s čím se setkáváme relativně často, tak to jsou záměny léčiv, buď co se týče požitého přípravku, anebo dávkování," sdělil Mario Švehelka, lékař a odborník na zdravotnické právo.

"Asi nejznámějším případem v České republice je historicky záměna dětí v Třebíči, ale stejně tak máme záměnu ledviny, kdy byla pacientovi vyoperovaná zdravá místo té nemocné," přidal právník a člen poradního kolegia ministra zdravotnictví pro zdravotnické právo Petr Šustek.

A jak je možné, že se tak kardinální omyly můžou stávat, a jak málo pacienta dělí od fatální chyby? Tyto otázky redakce položila jak odborníkům, tak i přímo v nemocnici.

"Je nepochopitelné, že selžou tři momenty kontrol, čili tři kontroly, a to běžně před každým zákrokem, a to i operačním či invazivním v tomto případě, musí proběhnout a my jsme překvapení, že to tam neproběhlo," uvedl ředitel Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

"My máme nastavené systémové procesy, ale bohužel sebelépe postavený systém nevyloučí riziko lidské chyby," podotkl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky na Bulovce Michal Zikán.

Jazyková bariéra

Roli v záměně na Bulovce hrála i jazyková bariéra, obě ženy totiž byly asijského etnika. My jsme ale zjišťovali, jak se takovému pochybení můžete vyhnout i vy –⁠⁠⁠⁠⁠ často totiž pacienty nezachrání ani rodný český jazyk. Základem podle advokátů je zdravotníky neustále kontrolovat. Jenže jak má pacient, který se třeba právě dozvěděl zdrcující diagnózu, ještě dohlížet na práci ostatních?

"Tady moje rada zní: Pokud je to jenom trochu možné, tak to nepodceňujte a zajistěte si doprovod, ať už to je manžel, anebo kamarád, kamarádka, soused, zkrátka někdo, ke komu máte důvěru. Přece jenom ta osoba, které se ten zákrok netýká, je schopná na to pohlížet ve větším klidu a daleko dříve odhalí chybu než pacient," upozornila advokátka Dagmar Raupachová.

Podle expertů problémy v řadě případů způsobují i lékařské zprávy, běžný pacient jim nerozumí. "Diagnózy jsou zase latinsky a ještě ve zkratce a běžný pacient netuší, co znamená l. sin., l. dx., přitom to první znamená vlevo a to druhé vpravo. Takže může toho lékaře navštívit desetkrát, vždycky si to tam přečte, ale neví, co to znamená," potvrdil Švehelka.

[chooze:article;value:548919]

​Redaktorka pořadu Na vaší straně si prošla předepsaným procesem, který má záměnám pacientů zabraňovat. Vše začíná už v čekárně, kdy lékař anebo sestra zvou pacienta do ordinace. Oslovit by ho měli příjmením.

Zdravotníka by poté v ordinaci mělo zajímat i datum narození nebo rodné číslo. Naše kolegyně vystupuje jako pacientka, která má podstoupit odstranění kožního útvaru. Lékař, nikoli pouze sestra, ji musí před zákrokem informovat o tom, co ji čeká. "Tady si vypište vlastní rukou vaše jméno, datum narození a přečtěte si, čeho se to bude týkat, a potom se uvidíme na sále," informuje lékař Petr Arenberger.

Lékař má povinnost identifikovat pacienta i před podáním léků nebo před samotným výkonem.

Vytáhnout si černého Petra může každý z nás. Jaká je ale cena lidského zdraví v Česku? Podle expertů až děsivě nízká. Za selhání zdravotníků a trvalé následky pacienti ve Spojených státech dostanou i několikanásobně víc než pacienti v Česku. O penězích to ale není, zdraví a plnohodnotný život nám totiž žádná částka nenahradí.

[chooze:article;value:549471]

​Pokud budete mít tu smůlu a přece jen z nemocnice anebo ordinace odejdete v horším stavu, než jste tam přišli, rozhodně si to nenechte líbit. Tady jsou rady, co v takovém případě dělat:

Kdy se ozvat

Stát se může cokoli, a pokud vám třeba místo levé kyčle operovali tu pravou, nenechte se ukolébat tím, že to je vlastně v pořádku. Pozor si ale musíte dát na to, kdy spor začnete řešit.

Kontaktujte právníka

"Optimální je, pokud se pacient samozřejmě obrátí na advokáta, který se specializuje na náhrady škod ve zdravotnictví, protože ten proces je poměrně komplikovaný a je možno tam udělat různé chyby," radí lékař a advokát Mario Švehelka.

Lékařské zprávy

Právě ty budou v celém sporu klíčové a dokážou, zda a kdy k újmě na zdraví došlo. "Znamená to mít ještě třeba rentgenové snímky, CT snímky, MMR snímky nebo například videonahrávku z různých zobrazovacích vyšetření či zvukovou nahrávku z volání záchranné služby. To, co snese papír, co můžete opravit v textu, už neopravíte na tom snímku," sdělil dále Švehelka.

Vyrovnání

Po splnění zmíněných kroků advokát vyzve zdravotnické zařízení k náhradě újmy. To je většinou formou předžalobní výzvy. Reakce je prý vždy stejná, buď zařízení nereaguje, nebo chce více času na to, aby incident probralo s pojišťovnou. Následuje žaloba a poté ve většině případů mimosoudní vyrovnání.

Výše odškodnění

"Odvíjí se to podle toho, jak závažné pochybení to je, jestli pacient bude mít následky na celý život, jestli to je nevratná změna  to poškození se může pohybovat od nuly až po miliony," upřesnila advokátka Raupachová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.