Chystá se další vlna uprchlíků z Ukrajiny. Expert řekl, kdy a kolik jich dorazí

[chooze:gallery;value:34849]

​Koordinátor nouzové pomoci humanitární organizace Jugend Eine Welt Wolfgang Wedan uvedl, že v létě očekává novou vlnu uprchlíků z Ukrajiny. Důvodem je kruté bombardování země ze strany Ruska, píše rakouský web OE24.

"Předpokládá se, že pokud bude bombardování takto pokračovat, tak přijde vlna uprchlíků," řekl Wedan v rozhovoru pro rakouskou tiskovou agenturu APA po návštěvě ukrajinského přístavního města Oděsa. V sousedním Moldavsku se připravují, že tato vlna nastane v červnu nebo červenci. Množství uprchlíků bude "určitě pěticiferné".

[chooze:article;value:550107]

​Wedan poukázal na to, že Oděsa byla v poslední době několikrát zasažena tvrdými ruskými útoky. Na rozdíl od počátku války nebyly zaměřeny pouze na infrastrukturu, ale také na obytné budovy. Před válkou ve městě žilo přes milion obyvatel. Řada jich uprchla, ale také do Oděsy přišli lidé z jiných částí země. Těch je podle odhadů zhruba 100 tisíc, uvedl web ORF.

Ukrajinci jsou zklamaní

Záchranář také popsal, že Ukrajinci už jsou unavení a zklamaní. "Narůstá pocit, že nás Západ zklamal," řekl Weden. Lidé se navíc velmi bojí vítězství republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa v listopadových volbách. Jsou totiž přesvědčeni, že bez Západu by byli ztraceni a celá Ukrajina by se pak stala ruskou.

V hrdé zemi se také hroutí podpora další války a snahy vyhnat Rusy z celé země. Lidé chtějí především brzký mír, řekl Wedan. "Za zavřenými dveřmi se říká: 'Zmrazme válku a promluvme si,'" dodal.

V České republice je podle posledních údajů ministerstva vnitra asi 339 tisíc běženců z Ukrajiny. Každý týden navíc přichází další. Většina uprchlíků si v Česku našla práci, a přispívá tak do státního rozpočtu.

Na začátku března v Oděse zemřelo při útoku sedm lidí. Podívejte se na záběry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.