Chytré mobily ničí mladým duševní zdraví, tvrdí WHO. Volá po jejich omezení

Chytré telefony podobně jako cigarety mají podle představitelů WHO nemalý dopad na duševní zdraví hlavně mladých lidí. "Země by proto měly zvážit regulaci těchto digitálních zařízení a měly by bojovat proti rostoucímu negativnímu dopadu sociálních médií na duševní zdraví mladých," citoval Natashu Azzopardiovou Muscatovou z WHO web Politico. Podle Muscatové existuje stále více důkazů, že problematické hraní her či chování na sociálních sítích je u dospívající mládeže v Evropě na vzestupu.

"Při regulaci tabáku se osvědčila opatření včetně věkového omezení, kontrolovaných cen, a dokonce zón se zákazem vstupu. To by mohl být příklad toho, jak omezit škodlivé používání přenosných zařízení, jako jsou chytré telefony," řekla Muscatová.  

[chooze:article;value:572624]

​WHO nedávno zveřejnila studii, která tvrdí, že mezi dospívajícími přibývá těch, kteří jsou stále více závislí na hrách a sociálních médiích. Průzkumu se zúčastnilo bezmála 280 tisíc respondentů ve věku od 11 do 15 let z Evropy, střední Asie a Kanady. Výsledky ukázaly, že více než jeden z deseti dotázaných nemá pod kontrolou užívání telefonu, a tak sociální sítě mají na něj negativní vliv. Dívky jsou na tom podle průzkumu hůře než kluci, a to 13 procent k 9 procentům.

Výsledky studie také ukázaly, že 12 procent dospívajících je ohroženo problematickým hraním, přičemž u chlapců je více než dvakrát vyšší pravděpodobnost než u dívek, že budou vykazovat známky problematického hraní. Může ovlivnit jejich výsledky ve škole, ale hlavně duševní zdraví a pohodu. WHO tvrdí, že děti a dospívající by se měli naučit vládnout digitálnímu světu, a nikoli aby digitální svět ovládal je.

V Česku už některá města udělala první krok a přišla s návrhem na zákaz mobilů ve školách, s nápadem přišel například lidovecký starosta Vsetína Jiří Čunek. Zákaz mobilních telefonů v základních školách odhlasovala vsetínská městská rada v polovině července. Podle města se žáci bez mobilních telefonů budou více věnovat učení. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.