Cigarety pro Kima. Tabákový gigant zaplatí za porušení sankcí miliardy

Porušení sankcí bude BAT stát rekordních 635 milionů dolarů (zhruba 13,5 miliardy korun) plus úroky. Druhá největší tabáková korporace světa se na mimosoudním vyrovnání v úterý dohodla s americkými úřady, uvedl deník The Guardian.

Urovnání se týká aktivit společnosti v Severní Koreji v letech 2007 a 2017 a je důsledkem dlouhého vyšetřování. Při něm vyšlo najevo, že firma BAT byla zapojena do "promyšleného systému obcházení amerických sankcí a prodeje tabákových výrobků do Severní Koreje". A to prostřednictvím dceřiných společností, citovala BBC asistenta generálního prokurátora amerického ministerstva spravedlnosti Matthewa Olsena. S tím souvisí rovněž obvinění z bankovních podvodů, které měly obchod zakrýt.

[chooze:article;value:495777]

​Přísné sankce Spojených států mají komunistické Severní Koreji zkomplikovat financování jaderného zbrojení.

Společnost BAT ve svém prohlášení uvedla, že s ministerstvem spravedlnosti uzavřela dohodu o odložení trestního stíhání, zatímco jedna z jejích nepřímých dceřiných společností v Singapuru – BAT Marketing Singapore – uzavřela dohodu o přiznání viny.

"Hluboce litujeme pochybení vyplývajících z historických obchodních aktivit, které vedly k těmto urovnáním. A uznáváme, že jsme nesplnili nejvyšší standardy, které se od nás právem očekávají," uvedl v prohlášení generální ředitel společnosti Jack Bowles.

BAT vlastní značky cigaret Lucky Strike, Dunhill či Pall Mall.

Americká prokuratura v této kauze rovněž stíhá severokorejského bankéře a dva čínské zprostředkovatele. Na jejich dopadení vypsala štědrou odměnu celkem šesti milionů dolarů.

Kim Čong-un zvedl varovný prst. Na území jiného státu odpálil dvě rakety (3/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.