Čína bere zpátečku. Chce si udobřit Západ, Rusko odsouvá na druhou kolej

Peking si chce udobřit Západ. Vztahy v uplynulém roce narušila nejenom obchodní válka s USA, ale i půtky kvůli Tchaj-wanu a nejasný čínský postoj k válce na Ukrajině. I proto má jít spojenectví s Ruskem na druhou kolej.

Tvrdí to analýza expertů na mezinárodní politiku portálu The Diplomat. "Čínská diplomacie se posunula. Její představitelé uvádějí, že usilují o zlepšení diplomatických a ekonomických vztahů se západními zeměmi," stojí v ní.

Je v tom ale chladný kalkul, Peking potřebuje být se západními státy zadobře jen kvůli obchodování. Proklamace čínských představitelů, že nepůjdou na ruku Moskvě, mohou být podle politologů pouhou zástěrkou.

[chooze:article;value:486355]

Na utužování vztahů si ale dává Čína záležet. Prezident Si Ťin-pching přes videohovor začátkem ledna jednal i s českým protějškem Milošem Zemanem, připomněla agentura Xinhua. Navzdory názoru expertů může nejlidnatější země světa podle dosluhující hlavy státu sehrát klíčovou roli v ukončení rusko-ukrajinského konfliktu.

"Přestože jsou tyto diplomatické mise pozoruhodné, budou mít malý, skoro až žádný dopad na směřování čínské zahraniční politiky. Z ekonomického hlediska se sice zdá, že může skutečně usilovat o její reset, odříznout Rusko ale nemůže," uzavřeli analytici. 

Číně poprvé za 60 let klesá počet obyvatel:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.