Čína bouchla do stolu: Ukrajina je suverénní země, ať to všichni respektují

Peking se distancoval od slov svého velvyslance ve Francii Lu Ša-jieho, který zpochybnil suverenitu postsovětských zemí. 

"Postsovětské republiky jako Ukrajina nebo pobaltské státy nemají skutečnou oporu v mezinárodním právu," prohlásil o víkendu v rozhovoru s televizí LCI.

Jeho výbušná slova se v pondělí snažil mírnit mluvčí čínského ministerstva zahraničí Mao Ning. Podle něj se na postoji Pekingu k Ukrajině nic nemění a "Čína je připravená pokračovat ve spolupráci s mezinárodním společenstvím, aby se našlo politické řešení ukrajinské krize".

[chooze:article;value:501014]

"Po zániku Sovětského svazu byla Čína jednou z prvních zemí, které navázaly diplomatické vztahy s nově vzniklými zeměmi. Čína vždy dodržuje zásadu vzájemného respektu a rovného zacházení a zároveň chce budovat bilaterální vztahy založené na přátelství a spolupráci. Respektujeme suverénní postavení republik, které vznikly po rozpadu Sovětského svazu," zdůraznil Mao podle agentury TASS.

Západ dlouhodobě znepokojuje utužování vztahů mezi Čínou a Ruskem. Peking sice agresi Moskvy vůči sousední zemi otevřeně nepodporuje, ale ani ji rezolutně neodsoudil. 

Kvůli výrokům Lu Ša-jieho si Litva, Lotyšsko a Estonsko předvolaly čínské velvyslance. 

Konečně se ukázal pravý Putin. Drama uprostřed projevu:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.