Čína chce dobýt vesmír. K Měsíci vypustila výzkumnou sondu

Čínská národní vesmírná agentura v pátek zahájila jednu ze svých dosud nejambicióznějších misí. Z kosmodromu na ostrově Chaj-nan vypustila sondu, která má získat vzorky z odvrácené strany Měsíce a dopravit je zpátky na Zem.

Přistávací modul bude provádět výzkum v kráteru Apollo. Vesmírná odysea potrvá přesně 53 dní - z části Měsíce, která není ze Země viditelná, má sonda dopravit na Zem přibližně dva kilogramy horniny. Její strukturu, fyzikální vlastnosti i složení pak bude zkoumat tým vědců.

[chooze:article;value:552472]

​Analýza nových vzorků má poskytnout odborníkům podrobnější informace nejen o historii Měsíce, ale také o vývoji Země a Sluneční soustavy. Ambice Číny jsou ale mnohem vyšší.

"Naším cílem je uskutečnit první pilotovanou misi na Měsíc do roku 2030. Už teď vytváříme v rámci našeho týmu konstrukční plány. Máme na starost koordinaci dvou misí, a to vesmírné stanice a přistání člověka na Měsíci," hlavní konstruktérka Chuang Wej-fen.

Peking se chce stát vesmírnou velmocí a do roku 2030 plánuje vysadit čínské tchajkonauty na povrchu Měsíce a zřídit základnu na jeho jižním pólu. Pilotovanou misi na Měsíc má v roce 2028 v plánu i americká NASA v rámci programu Artemis.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.