Čína chce působit drsně, do války na Ukrajině ale nezasáhne, prohlásil Biden

Špionážní balóny nad Amerikou, mírový plán pro Ukrajinu, tiché spojenectví s Ruskem. Čína se po letech přecházení světových problémů mlčením pustila do mezinárodní politiky po hlavě. Podle amerického prezidenta Joea Bidena ale zůstane pouze u slov, píše list Financial Times.

Jeho ministr zahraničí Anthony Blinken i další vysoce postavení diplomaté varovali, že se Peking chystá Moskvu zásobovat zbraněmi. Biden tomu ale nevěří. "Ze strany Číny nepředpokládám velkou iniciativu poskytovat Rusku zbraně," prohlásil.

Spojené státy ale podle něj "rázně odpoví", pokud by se tak nakonec skutečně stalo.

[chooze:article;value:491847]

Rusové se od rozpoutání války proti Ukrajině o čínskou podporu pravidelně opírají. Komunistická vláda nejlidnatější země světa ale ruské agresi nikdy nahlas nedala zelenou, už jenom kvůli svým územním nárokům na Tchaj-wan.

Blinken jednal s vrcholným čínským diplomatem a bývalým ministrem zahraničí Wangem I na Mnichovské bezpečnostní konferenci minulý týden. Řekl mu, že pro Čínu by měly vojenské dodávky Rusku "velmi vážné následky". "Máme informace, že chtějí velmi brzy poskytnout Rusům válečnou asistenci," uvedl pro NBC News.

[chooze:article;value:491773]

Navzdory čínské snaze nevyvolat diplomatický konflikt se Západem má brzy proběhnout schůzka Si Ťin-pchinga a Vladimira Putina v Moskvě. Do Pekingu se zase příští týden chystá běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. V prosinci tam byl i Dmitrij Medveděv, který je považován za Putinovu pravou ruku.

Ve dvanáctibodovém dokumentu o míru pro Ukrajinu vyzvala Čína obě strany k urychlenému návratu k jednacímu stolu. Rusové si plán vyložili po svém a přistoupili by na něj, kdyby si mohli ponechat dosud dobytá území. Kyjev ho odmítl.

Biden se ve Varšavě setkal s východoevropskými lídry:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.