Čína může na Tchaj-wanu udeřit brzy. Američané tam nestíhají dodávat zbraně

Peking rychle hromadí své námořní a vzdušné síly a obavy z čínského útoku na Tchaj-wan rostou. Američtí zbrojaři jsou přitom vytížení dodáváním zbraní i do jiných koutů světa, přesto zákonodárci z Washingtonu nechtějí nechat asijskou zemi na holičkách a hledají nové způsoby, jak Tchaj-wanu pomoci. Informuje o tom web magazínu Politico.

Ke způsobům, jak by šlo ohroženou zemi podpořit, může patřit mimo jiné uvolnění vojenských technologií, aby si Tchaj-wan mohl americké zbraně vyrábět v licenci sám. Tato varianta, která je zatím ve stadiu úvah, však naráží na problém. Výrobní plány a technologie mohla snadno okopírovat i nedaleká kontinentální Čína. Jenže v současné situaci jde o hodně.

[chooze:article;value:550382]

​"Čína představuje největší hrozbu pro bezpečnost, svobodu a prosperitu Američanů a toto nebezpečí roste. Peking pokračuje ve svém rozsáhlém zbrojení," upozornil v únoru časopis Time. Signálem nestability mohou být i různé drobné incidenty, které se ale týkají například i Filipín, jak nedávno připomněla BBC.

Domněnku, že se v Jihočínském moři může rozhořet velký ozbrojený konflikt, nedávno pro TN.cz potvrdil i bývalý náčelník českého generálního štábu Jiří Šedivý.

"Jak velký rozsah bude mít, však v tuto chvíli nejsme schopni říci. Na lehkou váhu nemůžeme ani brát, co řekl čínský prezident Si Ťin-pching už před dvěma lety svým vojákům. Tehdy jim nakázal, aby se připravili na válku, a zopakoval víceméně totéž i loni na podzim. Také si přeje, aby měl Peking nejsilnější armádu na světě," podotkl generál ve výslužbě.

Íránský útok znepokojil světové lídry. Po zklidnění situace volá i Čína (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.