Čína může převézt zbraně do Ruska, varují experti. Klíčová je role Běloruska

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko je do 2. března na oficiální návštěvě Číny. Návštěva ale u mnohých vzbuzuje obavy. Podle expertů z amerického Institutu pro studium války by totiž Bělorusko mohlo výrazně přispět k prohloubení rusko-čínských vztahů.

Ředitel Ústřední zpravodajské služby USA (CIA) William Burns upozornil, že čínské vedení by mohlo zvažovat poskytnutí smrtících zbraní Rusku. Čína by zařízení do Ruska mohla tajně převézt právě přes Bělorusko.

Experti se ale obávají i toho, že Lukašenko může Rusku pomoct obejít sankce uvalené Západem. A to například podepsáním několika dohod o rozvoji společných projektů, obchodu, ekonomiky i politické spolupráce s Čínou.

[chooze:article;value:491773]

​Lukašenko navíc už dříve uvedl, že Bělorusko je schopno vyrábět zbraně, protože má přístup ke všem potřebným částem dováženým z jiných států. Podle expertů tak už dříve zásobovalo Rusko dělostřeleckou municí a podpořilo ho ve válce na Ukrajině.

Podle CNN ale Peking taková tvrzení popřel. Uvedl, že Čína "aktivně podporuje mírová jednání a politické urovnání krize" a ve vztahu k rusko-ukrajinské válce zaujímá neutrální pozici.

Lukašenko se do Číny vydal na osobní pozvání tamního prezidenta Si Ťin-pchinga. Čína je údajně ochotna spolupracovat s Běloruskem na prohloubení vzájemné politické důvěry. Lukašenkova návštěva pak má být "příležitostí k dalšímu pokroku" v rámci spolupráce obou zemí.

Putin svým spojencům rozdal "prsteny moci". Lukašenko se hned chlubil:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.