Čína podlehla nátlaku obyvatel. Po vlně protestů uvolňuje covidové restrikce

Čínské úřady zmírnily požadavky na testování na covid-19. Uvolňování začalo po celostátních protestech tamních obyvatel. Čína doposud razila tvrdá pravidla založená na nulové toleranci covidu-19.

Více než 20 měst včetně Pekingu, Šen-čenu, Wu-chanu a města Čcheng-tu zrušilo povinnost negativního testu na covid ve veřejné dopravě, uvádí deník CNN. Prokazovat se teď nemusí ani lidé docházející do práce.

Stejná pravidla platí i v Šanghaji, kde byl letos zavedený tvrdý dvouměsíční lockdown. Tamní obyvatelé nově nepotřebují negativní testy ani při vstupu na veřejné prostranství, jako jsou parky či turistická místa.

[chooze:article;value:477200]

​Povinné testování ukončilo i město Chang-čou na východě Číny. Nadále se však musí testovat děti ve školách a školkách a lidé, kteří žijí v domovech pro seniory či je navštěvují.

Město Hangzhou, domov technologického gigantu Alibaba Group Holding, také oznámilo, že upustí od požadavků na testování pro vstup na většinu veřejných míst a dopravních prostředků. Navíc podle deníku Japan Times již nejsou vyžadovány testy pro nákup některých léků.

Kromě covidových opatření ale lidé protestovali i proti čínské politice a stále se zpřísňující cenzuře. Někteří demonstranti požadovali větší svobodu, jiní odsuzovali diktaturu, a další dokonce vyzývali prezidenta Si Ťin-pchinga, aby odstoupil.

Čína se připravuje na válku, oznámil její prezident:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.