Čína promluvila o záhadné epidemii zápalu plic. Svět se bojí šíření nového viru

Dětské nemocnice v řadě čínských měst jsou na pokraji kolapsu. Před několika dny například ředitel největší dětské nemocnice ve městě Tchien-ťin napsal otevřený dopis, ve kterém uvedl, že 'přeplněnost' je slabé slovo. Během 24 hodin podle něj bylo ve dvou areálech ošetřeno rekordních více než 13 tisíc nemocných dětí. 

Nápor ale zažívají i další zdravotnická zařízení v zemi. Dětská oddělení tam musí posilovat personál z jiných částí nemocnic. 

Situaci v Číně v uplynulých dnech intenzivně sledovaly i zahraniční úřady, včetně Světové zdravotnické organizace (WHO), která vedení země vyzvala k poskytnutí informací o náhlé vlně plicních infekcí u dětí. Začaly totiž panovat obavy z šíření nového viru. 

Veřejně dostupný sledovací systém ProMED, který monitoruje zdravotní situaci po celém světě, koncem listopadu informoval o výskytu "nediagnostikované pneumonie" u čínských dětí. To znamená, že zápal plic jim měl způsobit neznámý patogen. 

[chooze:article;value:530754]

​Čína ale podezření z cirkulace nového viru vyvrací. Mluvčí tamního státního zdravotního úřadu Mi Feng koncem minulého týdne vystoupil na tiskové konferenci, aby oznámil, že současnou situaci způsobuje kombinace výskytu různých druhů patogenů od mykoplazmat, před rhinoviry a adenoviry až po chřipkový virus, který podle něj může za největší nárůst respiračních nemocí. 

"Během tohoto vrcholu sezóny respiračních onemocnění koexistuje více patogenů," citoval jej deník China Daily. WHO tak od minulého týdně mírní obavy z potenciální nové pandemie.

Čína má podle ní propracovaný kontrolní systém. "(Bakterie) Mycoplasma pneumoniae je běžným respirační patogen a běžná příčina zápalu plic u dětí a snadno se léčí antibiotiky," dodává WHO. 

Globální centrum pro zdravotní bezpečnost, které spadá pod Univerzitu v Nebrasce, nicméně připomíná, že to byl právě web ProMED, který v prosinci roku 2019 informoval o šíření nového, dnes už nechvalně známého viru Sars-Cov-2, v Číně. Ten nakonec způsobil celosvětovou pandemii covidu-19. 

Aktuálně se v Česku covid šíří hlavně mezi seniory (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.