Čína s Ruskem jsou si mnohem blíž než státy NATO, zahřmělo z Pekingu

Čína s Ruskem jsou si tak blízko, že spojenectví nepotřebují stvrzovat žádnou oficiální organizací. Peking tímto prohlášením reaguje na výsledky prvního dne summitu NATO, kde se členské státy zavázaly dál podporovat Ukrajinu, garantovat její bezpečnost a přislíbily jí členství.

Informovala o tom agentura RIA Novosti. "Vztahy mezi Ruskem a Čínou jsou založeny na principu nevázanosti na bloky, absenci konfrontace a cílení proti třetím stranám. Vztahy obou zemí překonaly model vojensko-politických aliancí studené války a vytvořily nový model," vzkázal Wang Wen-pin.

Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí je spolupráce Pekingu a Moskvy od zemí NATO diametrálně odlišná. "Aliance se zabývá vytvářením úzkých skupin a blokovou konfrontací," dodal.

[chooze:article;value:512870]

Bylo to přitom Rusko, které před rokem a půl napadlo sousední Ukrajinu. Útočná válka pak vyburcovala NATO k posilování své obranyschopnosti.

Alianční lídři se v úterý dohodli na zkráceném procesu přijetí Ukrajiny, konkrétní časový rámec ale zřejmě letos nevznikne, upozornil portál Euronews. "Chceme zde vyslat jasnou zprávu Ukrajině, že za ní budeme stát, jak dlouho bude potřeba," řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

V Litvě odstartoval summit NATO. Jedním z témat je členství Ukrajiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.