Čína s Ruskem spojují síly na nečekaném místě. Západ to zničí, varují experti

"Zvýšená ruská vojenská aktivita v Arktidě posunula rovnováhu sil v regionu," říká Walter Berbrick, vojenský analytik a bývalý hlavní poradce amerického ministra námořnictva.

"Na rozdíl od studené války je nyní Moskva stále nepředvídatelnějším aktérem a její vojenské kapacity jsou modernější," hodnotí Berbrick citovaný webem thecipherbrief.com. Další oslovení experti přitom pochybuji o schopnosti NATO čelit této hrozbě.

[chooze:article;value:549984]

​Ve hře o oblast za severním polárním kruhem má Rusko spojence. Tím má být Čína. Moskva razí tezi, že svou přítomností v nejsevernější výspě světa čelí expanzivnímu NATO, čímž je pravděpodobně myšleno hlavně rozšíření aliance o Švédsko s Finskem.

Web The Diplomat dokonce uvádí, že Peking možná neodsoudil ruskou agresi na Ukrajině právě kvůli spolupráci v Arktidě. Za polárním kruhem se díky klimatickým změnám otevírají také nové ekonomické možnosti nejen v těžbě nerostů či v lodní dopravě.

Export severní cestou je mimo jiné pro Čínu bezpečnější, protože se tam nákladní lodě snadno vyhnou evropským sankcím uvalených na Rusko, které je na dovozu zboží z nejlidnatější země světa kvůli své izolaci stále závislejší.

[chooze:article;value:435965]

​Letos v únoru potvrdil zvýšenou aktivitu čínských firem v Arktidě i web The Globe and Mail. Rusko je však opatrné. Zve ke spolupráci, zve i další členské státy organizace BRICS, k nimž patří například Indie s Brazílií.

Důvodem mohou být obavy z demografického napětí. Ruská vylidněná arktická území totiž přímo sousedí s některými čínskými oblastmi. "V tom partnerství s Pekingem Moskva už dnes tahá za kratší konec provazu," uvedl nedávno pro TN.cz sinolog Martin Kříž.

Vědci pracují na arktické základně (7/2022):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.