Moderní bydlení

Čína se měla tajně zapojit do války. USA jsou znepokojené, tlačí na Evropu

Čína se nikdy otevřeně nepřihlásila k podpoře Ruska v jeho válečném tažení na Ukrajině. Obě země ale vojensky spolupracují a pořádají například společná vojenská cvičení. Jedno takové právě probíhá, uvádí web rozhlasové stanice Hlas Ameriky.

Společnými manévry se obě velmoci netají. Další část spolupráce ale probíhá spíše v utajení. Přesto neunikla zájmu amerických politiků a médií včetně magazínu Politico

​"Peking poskytuje Moskvě velmi podstatnou pomoc, aby mohla posílit svou válečnou mašinérii, a na oplátku Rusko dodá Číně svou přísně střeženou vojenskou technologii pro využití na ponorkách a v raketách," upozornil tento týden náměstek ministra zahraničí Spojených států Kurt Campbell. Washington podle Politica jednoznačně obviňuje Čínu z pomoci ruské armádě ve válce na Ukrajině. 

[chooze:article;value:573753]

USA v této souvislosti také zesilují tlak na Evropu. Chtějí, aby asertivněji reagovala na podporu Ruska Čínou. "Dali jsme jasně najevo, že sledujeme finanční aktivity. Domníváme se, že Evropa může více komunikovat konkrétní obavy, a věříme, že i pouhé uvedení některých finančních institucí do režimu, kdy budou pečlivěji sledovány, bude mít významné důsledky," řekl Campbell. Podle USA je Evropa příliš zdrženlivá vůči Číně a jejím aktivitám. 

Sporné jsou také například dodávky takzvaného materiálu dvojího užití, jež může, ale zároveň nemusí sloužit k vojenským účelům.

"Čína pomáhá Rusku dodávkami vybavení, které má vojenské uplatnění. Podle Bidenovy administrativy by se mělo jednat o mikroelektroniku potřebnou pro rakety, letadla a tanky či nitrocelulózu, která je potřebná pro dělostřelecké granáty, optické komponenty tanků a obrněná vozidla či motory pro drony a podobně," upozornila nedávno v rozhovoru pro TN.cz Kara Němečková z Asociace pro mezinárodní otázky.

Campbell nicméně tvrdí, že se nejedná o žádné dvojí užití. Nejnovější dodávky, které dostává Rusko od Číny, jsou podle něj určeny "přímo pro ruskou válečnou mašinérii". 

Čína bude mít poslední slovo. Pro Západ to může znamenat katastrofu (15/8/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.