Čína se otočila k Rusku zády: Války využívá k posílení svého vlivu

Čína se tlačí do oblasti, kterou Rusko dlouhé roky považovalo výhradně za svoji sféru vlivu, tak mnozí interpretují průběh summitu v čínském Si-anu, kam čínský prezident Si Ťin-pching pozval vůdce středoasijských republik – Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu. Ruský prezident na summitu nebyl.

"Nejdůležitějším kontextem tohoto summitu je válka na Ukrajině a nejistota zemí ohledně budoucích závazků, vlivu a role Ruska v regionu," řekla pro CNN Yun Sunová z think tanku Stimson Center ve Washingtonu.

"Střední Asie je vždy vnímána jako zadní dvorek Ruska a Čína v regionu rozšiřuje svůj vliv. Pro vztahy mezi Čínou a Střední Asií existují nové aspirace a směry. Jsou to příležitosti, které v minulosti v tom vztahu nebyly nebo vůbec neexistovaly," dodala.

[chooze:article;value:504863]

​Pracovník Euroasijského výzkumného institutu v kazašském Almaty Azimzhan Khitakhunov upozornil, že válka na Ukrajině narušila mnohé vztahy Ruska se středoasijskými státy, zejména v obchodu, dopravě, transitu zboží či v investicích.

"Je v nejlepším zájmů Střední Asie kooperovat s Čínou coby důležitým náhradním trhem," uvedl Khitakhunov s tím, že ale stejný zájem mají lídři těchto zemí i o jednání například s Evropskou unií. CNN také připomněla, že po ruském vpádu na Ukrajinu, když začal vliv Moskvy v regionu oslabovat, navštívili středoasijské státy vrcholní představitelé západních zemí, třeba ministr zahraničí USA Antony Blinken či předseda Evropské rady Charles Michel.

"Myslím, že válka na Ukrajině jen urychlila dosavadní trendy v regionu. Největší z nich je to, že Čína vytlačuje Rusko coby největšího hegemona v oblasti. Místní vlády jsou víc a víc skeptické k ruským záměrům v regionu a Čína se je snaží ujistit o jejich suverenitě," uvedl pro televizi Al-Džazíra ředitel think tanku Oxus Society for Central Asian Affairs Bradley Jardine.

[chooze:article;value:505386]

​A právě snahy středoasijských států posílit svoji suverenitu a mít nějaké bezpečnostní záruky od světové mocnosti si všímá také profesor Raffaello Pantucci působící na univerzitě v Singapuru. "Pokud sedíte v Kazachstánu, je jednoduché podívat se na záminky, které Putin použil k ospravedlnění invaze na Ukrajinu – že tam jsou etničtí Rusové, kteří mluví Rusky – a dojde vám, že jste ve stejné situaci," zdůraznil Pantucci pro Washington Post.

Kromě toho, že Si uzavřel se středoasijskými státy řadu bilaterálních smluv, ujistil je čínský prezident také o tom, že jejich suverenita, bezpečnost, nezávislost a teritoriální integrita musí být chráněny.

Čína pomohla Zelenskému

Ve stejnou dobu Čína udělala ještě jeden symbolický krok, kterým dala najevo, že se nebojí udělat i to, co se Moskvě nebude líbit. Když ukrajinský prezident Zelenskyj cestoval ze saúdskoarabské Džiddy, kde vystoupil na summitu Ligy arabských států, na jednání G7 do Hirošimy, Čína nechala francouzský vládní speciál, kterým Zelenskyj cestoval, přeletět přes své území:

https://twitter.com/PedderSophie/status/1659878715814182913

Více o summitu G7 v Hirošimě v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.