Čína spouští obří vojenské manévry. Tchaj-wan vyhlásil pohotovost

Zvolení nového prezidenta Tchaj-wanu rozpoutalo vlnu strachu. Země je kvůli blížícím se vojenským manévrům Číny v pohotovosti. Peking má rozsáhlé cvičení spustit už po 20. květnu, tedy poté, co bude nově zvolený prezident Laj Čching-te inaugurován. Čína ho totiž několikrát označila za "nebezpečného separatistu".

Laj Čching-te přitom podle deníku Table China už krátce po volbách vyjádřil ochotu s Pekingem jednat. Jeho nabídku ale Čína odmítla. Peking opakovaně prohlásil, že jakákoli jednání se mohou uskutečnit pouze v případě, že tchajwanská vláda přijme, že obě strany Tchajwanského průlivu budou součástí "jedné Číny".

[chooze:article;value:550460]

"Zvláštní pozornost si vyžaduje období po 20. květnu až do listopadu, kdy má komunistická Čína uspořádat pravidelné vojenské cvičení," řekl podle asijského deníku Strat News Global šéf tchajwanského Národního bezpečnostní úřadu Caj Ming-jie. Tvrdí, že Peking chce letos vojenské manévry eskalovat, a na Tchaj-wan tak vyvinout větší tlak. 

Napovídat tomu má i fakt, že Čína letos už několikrát pronikla do vzdušného prostoru a vod Tchaj-wanu. Podle Caj Ming-jieho je to její nový způsob taktiky. "Navíc používají i letadla na tankování paliva, aby prodloužili dobu, kdy mohou bojová letadla zůstat ve vzduchu," upozornil.

Udržení stability v Tchajwanském průlivu by přitom podle něj mělo být v zájmu všech mezinárodních společenství, a to včetně Číny.  

Z Ruska se může stát kolonie Číny. Moskva je na Pekingu závislá, říká expert:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.