Čína svou akcí poslala varovný vzkaz světu. Hlásí se o své místo, říká expert

"Vojenské cvičení není nic převratného. Takových cvičení už bylo v relativně nedávné historii několik. A čínská armáda, respektive armáda Čínské lidové republiky, tak neustále zdokonaluje špičkové vybavení," řekl pro TN Live Kříž.

Peking podle něj chce ukázat, že je konkurenceschopný a Čína je významnou velmocí. "Čína je postupně státem, který přestává být jenom regionální velmocí, ale postupně se stává i plnoprávnou světovou velmocí," poznamenal.

Tchaj-wan stále považuje Čína za své území. "Je spíš pravděpodobné, že do budoucnosti se nějaké takové vojenské cvičení bude opakovat čím dál častěji a jde ani ne o vzkaz Tchaj-wanu, ale spíš o vzkaz světovému společenství, že Čína se hlásí o to své historické místo, které měla posledních, řekněme, 3 000 let, s výjimkou posledních 200 let, kdy dominovaly světové politice západní velmoci," sdělil.

[chooze:article;value:556834]

Tchajwanské ministerstvo obrany cvičení odsoudilo. "To samozřejmě musí. Nemůže takové rozsáhlé cvičení ponechat zcela bez odpovědi," míní. Stejně si ale myslí, že pro Čínu jde hlavně o konflikt s USA.

"Je to do budoucnosti dost pravděpodobné. Pokud by byl nějaký globální konflikt, tak ten globální konflikt určitě nebude mezi Ruskem a Spojenými státy nebo západní civilizací, ale spíše tedy mezi Čínskou lidovou republikou a Západem. A na straně Západu právě de facto stojí Tchaj-wan a spoléhá se na západní podporu," doplnil.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.