Čína tvrdě pohrozila Evropě. Největší problém má s Českem

Opovažte se na formální úrovni jednat s tchajwanským ministrem, vzkázala rozzuřená Čína do Evropy. "Nepodporujte separatistické síly," vyzval Peking. Wu Čao-sie dorazí na starý kontinent už příští týden, informovala agentura Reuters

Wu se ve středu 14. června zastaví v Praze, potvrdil český ministr zahraničí Jan Lipavský. "Česká vláda má samozřejmě poměrně jasný přístup, jak udržujeme vztahy s Tchaj-wanem, takže neočekávám, že bychom se od něj nějak odchýlili," prohlásil.

[chooze:article;value:507663]

Česko uznává politiku jedné Číny, s Tchaj-wanem tak neudržuje žádné diplomatické styky. V posledních letech si ale s Tchaj-pejí vybudovalo ekonomické a kulturní vztahy.

Šéf tchajwanské diplomacie vystoupí na bezpečnostní konferenci, slovo má dostat hned po prezidentu Petru Pavlovi. I kvůli tomu Peking protestuje, evropští lídři běžně pódium s tchajwanskými protějšky nesdílejí, připomněl list Firstpost.

"Tchaj-wan žádného ministra zahraničí nemá, je to jen vedoucí místního odboru zahraničních věcí regionu," rozčílil se mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

[chooze:article;value:508190]

Čína považuje Tchaj-wan za součást svého území. "Vyzýváme evropskou stranu, aby pochopila podstatu tchajwanské otázky, dodržovala závazky vůči Číně založené na principu jedné Číny, nepodporovala tchajwanské separatistické síly a neuskutečňovala s Tchaj-wanem nic na oficiální úrovni pod žádnou záminkou," doplnil Wang

Tchaj-wan zatím cestu šéfa své diplomacie nepotvrdil. Očekává se ale, že kromě Prahy by měl dorazit i do Bruselu.

Wu byl naposledy v Evropě v roce 2021, tehdy zavítal rovněž do hlavního města Evropské unie, české metropole a ještě do Bratislavy.

Spojené státy jednaly s Čínou. Chtějí zlepšit vzájemné vztahy:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.