Čína válku na Ukrajině využije proti Západu, Putinovi to hraje do karet, tvrdí experti

Z ozbrojeného konfliktu na Ukrajině Čína údajně čerpá důležité informace, které by se jí mohly hodit do budoucna. Podle expertky na ruskou politiku by se tak světová velmoc mohla pokusit Rusku pomoci jen proto, aby válku prodloužila.

"Navzdory tomu, že se prezident Si Ťin-pching na schůzce s Putinem prezentoval jako zastánce míru, a dokonce mu přednesl dvanáctibodový plán na ukončení konfliktu na Ukrajině, chce, aby válka dál pokračovala," sdělila podle britského listu Daily Mail politoložka Jade Mcglynnová.

[chooze:article;value:495019]

"Američané se obávají toho, že by se Čína mohla rozhodnout dodat Rusku další zbraně. Pokud by se tak stalo, je pravděpodobné, že by Moskvě čínská vláda poslala jen takové množství zbraní, které by válku prodloužilo o několik měsíců či let. Nechtěla by však poslat tolik munice, aby Rusko bylo schopné zvítězit a válku ukončit," vysvětlila expertka na ruskou politiku Jade Mcglynnová.

"Dokud se válka vleče, získává prezident i komunistická strana Číny nové a cenné informace o tom, jak by mohl Západ eventuálně reagovat, pokud by Čína zahájila invazi na Tchaj-wan. Právě to je skutečný zájem Pekingu," tvrdí Mcglynnová, že dlouhodobá priorita Číny je právě ovládnutí Tchaj-wanu, jehož samostatnost země dlouhodobě odmítá.

[chooze:article;value:495601]

Setkání s čínským prezidentem hraje do karet i Vladimiru Putinovi. Podle portálu Mirror tak vyslal jasný signál, že izolace Západu je neefektivní. "Naše spolupráce na mezinárodní scéně pomáhá posilovat základní principy globálního řádu a multipolárního světa," řekl Putin, který si mírový plán Si Ťin-pchinga vyslechl a prohlásil, že Rusko je otevřené s Ukrajinou jednat o urovnání sporu.

Putin přivítal Si Ťin-pchinga. Svět vám může závidět, řekl prezidentovi:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.