Čína varuje před rostoucím napětím: "Hrozí nová studená válka!"

Čína v úterý varovala před hrozbou vypuknutí druhé studené války. Na summitu ASEAN v hlavním městě Indonésie Jakartě, kterého se účastnily státy jihovýchodní Asie, Japonsko, Jižní Korea a Čína, vystoupil s varováním čínský premiér Li Čchiang.

Podle Liho je třeba zabránit, aby se opakovala situace z druhé poloviny minulého století, kdy soupeření mezi Spojenými státy a Sovětským svazem vedlo k rozdělení světa. Takzvaná studená válka má být údajně velmi blízko.

[chooze:article;value:520590]

Zodpovědnost za zastavení studené války ještě před vypuknutím mají podle Liho světové velmoci. "Mezi různými zeměmi mohou vypuknout neshody, ať už kvůli rozdílné politice, nebo kvůli nedorozuměním. Je ale nutné udržet tyto neshody pod kontrolou. Rozhodně si nesmíme vybírat strany ani vytvářet bloky. To by vedlo ke studené válce," řekl podle portálu Barron's Li.

Čína však v tuto chvíli nemá v jihovýchodní Asii nejlepší reputaci. Její agresivní vystupovaní je ostatně jedním z témat summitu ASEAN, stejně jako vleklý a krvavý převrat v Myanmaru. Čína si své sousedy podráždila například nedávno vydanou oficiální mapou, na které si přivlastňuje území v Jihočínském moři patřící jiným státům nebo ostrovy na řece Amur, které oficiálně náleží Rusku, píše portál VOA.

Stejně tak ochlazují čínské vztahy s Japonskem. Mohlo za to rozhodnutí japonské vlády vypouštět odpadní vody z jaderné elektrárny ve Fukušimě po přefiltrování přímo do moře. V Číně kvůli tomuto rozhodnutí rostou protijaponské nálady, které na některých místech přerostly i v násilnosti. Čína navíc tyto nálady podporuje.

Z Fukušimy začali vypouštět radioaktivní vodu. Čína zakázala dovoz plodů moře z Japonska (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.