Čína vysvětlila záhadnou nemoc. Davy dětí kvůli ní končí v nemocnicích

S prudkým nárůstem respiračních onemocnění se potýká Čína. Na severu země se objevila ohniska záhadné nemoci, která postihuje hlavně děti. Nemocnice jsou tak přeplněné malými pacienty, kteří trpí zejména zápalem plic, píše portál BBC.

Kvůli strachu z potenciální nové nemoci zalarmovala Světová zdravotnická organizace (WHO) čínskou vládu a požádala ji o informace o chorobě. Velký nárůst případů onemocnění začal už v polovině října.

[chooze:article;value:530337]

​Čína však tvrdí, že o žádnou novu nemoc, která by hrozila další pandemií, nejde. Podle vyjádření, které WHO zveřejnila po jednání s čínskými zdravotníky, se jedná o směsici chorob, s nimiž si lékaři umí poradit.

Hlavním původcem zápalů plic mají být bakterie Mycoplasma pneumoniae, které napadají dýchací soustavu. Děti mají v nemocnicích končit i kvůli adenovirům, respiračnímu syncyciálnímu viru (RSV) a virům chřipky. Část dětí měla onemocnět také covidem. "U mycoplasmy i RSV je známo, že napadají hlavně děti," stojí v prohlášení WHO.

Příčinou prudkého nárůstu je podle Číny zmírnění přísných proticovidových opatření, jinak však má jít o nemoci typické pro začátek zimy. "Letos narůstají případy rychleji než v minulosti, není to však neočekávatelné vzhledem k rozvolnění proticovidových opatření, což jsme již viděli i v jiných zemích," dodala WHO.

Vrací se chřipková sezóna. Nasaďte si respirátory, varují lékaři (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.