Čína zmírňuje napětí v jižním Pacifiku. Pomoci jí v tom mají pandy

První návštěva čínského premiéra v Austrálii po sedmi letech a k překvapení některých zahraničních médií vedla do zoo. "Vaše Excelence, nemohu vám dostatečně poděkovat za velkou štědrost, kterou Čína prokázala Austrálii tím, že nám poskytla privilegium a odpovědnost starat se o Wang Wang a Fu Ni posledních 15 let," prohlásil premiér státu Jižní Austrálie Peter Malinauskas.

Wang Wang a Fu Ni svůj pobyt v Austrálii brzy ukončí a premiér Li Čchiang už přislíbil, že dodá zemi dvě nové pandy. Čína využívá pandy k diplomacii už stovky let a země se teď snaží zvýšit svůj vliv v oblasti Tichomoří. Kromě zvířat také tím, že rozšiřuje bezpečnostní a ekonomické vazby s ostrovními státy, které jsou historicky spojené s Austrálií.

[chooze:article;value:549344]

​S Canberrou měla kvůli tomu pošramocené vztahy, teď ale chtějí obě země obchodní problémy nebo neshody ohledně působení armád v Pacifiku vyřešit.

"Obě strany se dohodly, že budou udržovat vztahy na vysoké úrovni, posílí výměny mezi zákonodárnými sbory, ministerstvy a politickými stranami a plně obnoví dialog napříč různými oblastmi a naplno je využijí," prohlásil Li.

Podle expertů je navíc dost pravděpodobné, že aktuální čtyřdenní návštěva předsedy vlády může předznamenávat i cestu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga do Austrálie, kde byl naposledy před deseti lety.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.