Čína zmírňuje některá covidová opatření. Donutily ji masivní protesty

I jen krátké setkání s někým nakaženým znamenalo automaticky pobyt v covidovém táboře.

Restrikce byly tak přísné, že vyhnaly frustrované obyvatele do ulic a vláda musela reagovat. V jihočínském Kantonu se teď po několikatýdenní uzávěrce pomalu otevírají restaurace a nákupní centra. Pekingské nemocnice zase nově nemají odmítat pacienty jen proto, že nepředložili negativní PCR test.

"Je potřeba obyvatele nějakým způsobem uklidnit. Nicméně neočekávám že by došlo k úplnému skončení politiky nulového covidu. Protože to by mohlo mít katastrofální důsledky. V té společnosti nějaká obava vůči viru přetrvává. Především starší lidé nejsou naočkovaní," popsala sinoložka Markéta Záhumenská.

[chooze:article;value:477070]

Vláda se rozhodla zavést metodu biče a cukru. Vedle náznaků rozvolňování a urychlení očkování čínské úřady údajně zahájily nejvyšší stupeň cenzury. "Dochází k náhodným kontrolám mobilních telefonů na ulicích, v metru a podobně," dodala Záhumenská.

Někteří protestující volali i po odstoupení prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten včera údajně řekl předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi, že do ulic vyrazili hlavně frustrovaní studenti. Oficiálně se ale Peking k protestům nevyjádřil.

Zlepšení situace se ale podle známého čínského umělce a kritika čínského režimu žijícího v Portugalsku Aj Wej-weje nečeká. "Jsem si celkem jistý, že čínská vláda je docela pevná. Je to jako vláda jedné rodiny. Ještě nějakou dobu vydrží," uvedl.

Přestože prosazování covidových restrikcí stojí Čínu obrovské sumy peněz a lidé se bouří, komunistická strana od své politiky podle analytiků nejspíš jen tak neupustí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.